Een derdegraads brandwond, hoe herken je die en wat moet je doen?

Categorie:
Brandwonden
Tags:
Brandwonden
Leestijd: 4 min

Morsen met kokend water of chemische stoffen, of even onoplettend zijn met vuur; een brandwond is in een ommezien opgelopen, maar de gevolgen kunnen groot zijn. Brandwonden komen in verschillende gradaties voor. Vooral bij een derdegraads brandwond is er direct hulp nodig en is het heel belangrijk de gradatie snel te herkennen en adequaat te handelen. Weet jij hoe je kunt helpen voordat het slachtoffer naar het ziekenhuis moet? Lees hier alles wat je moet weten over een derdegraads brandwond.

Wat is een (derdegraads) brandwond?

Je huid bestaat uit drie verschillende lagen; de opperhuid, lederhuid en het onderhuids bindweefsel. Bij een brandwond raakt je huid gedeeltelijk of volledig beschadigd door aanraking met een warmtebron. De diepte van de wond hangt af van de temperatuur van de bron, hoe lang deze in contact is geweest met jouw huid en de aard van de bron. Zo kun je bijvoorbeeld een verbranding oplopen door een hete vloeistof, maar ook door vuur. In het geval van een derdegraads brandwond zijn de opperhuid en lederhuid volledig tot in het onderhuidse weefsel beschadigd.

Hoe herken je een derdegraads brandwond?

  • De wond is wit, beige tot donkerbruin, of zwart van kleur
  • De wond is droog en leerachtig
  • De brandwond doet nauwelijks pijn
  • De wond is stug
  • Vaak zit er een (pijnlijke) tweedegraads wond omheen. Eerste- en tweedegraads brandwonden zijn een stuk pijnlijker dan een derdegraads brandwond. Dit komt puur doordat de zenuwen in het laatste geval zijn aangetast; dit maakt de wond juist niet minder ernstig!

Een derdegraads brandwond, wat nu?

Wanneer er sprake is van een derdegraads brandwond, is het noodzakelijk om direct opgenomen te worden in het ziekenhuis of een brandwondencentrum. Toch kun je ook vanuit huis direct hulp bieden. Bij een ernstige verbranding verliest de huid warmte en vocht. Ziekenhuiskamers van brandwondencentra zijn dan ook extra warm en vochtig om te helpen bij het herstel van je huid. Mocht het slachtoffer niet direct naar het ziekenhuis kunnen, is dit een manier om thuis van hulp te zijn.

Direct helpen? Dit is wat je moet doen:

  • Koel de wond 10-20 minuten met lauw stromend water, maar let hierbij wel op of het slachtoffer het prettig vindt.
  • Koel alleen de wond en geen omliggende delen. Dit doe je om onderkoeling te voorkomen.
  • Verwijder indien van toepassing kleding, sieraden en luiers.
  • Na het koelen dek je de wond af met plastic huishoudfolie, steriel verband of een schone doek. Smeer verder niets op de wond.
  • Bel 112, zodat het slachtoffer zo snel mogelijk naar het ziekenhuis kan.

Genezing van een derdegraads brandwond

Een derdegraads brandwond heeft lang de tijd nodig om te genezen. Dit komt doordat de wond niet meer vanuit de diepte kan genezen, maar slechts vanuit de wondranden. Na het genezen van ernstige brandwonden blijven er altijd littekens achter. Soms hebben slachtoffers behoefte aan hulp om eventuele trauma’s te verwerken. Hiervoor kan een slachtoffer altijd contact opnemen met zijn/haar arts.

Wil je meer leren over het behandelen van brandwonden? Volg dan onze cursus EHBO voor Volwassenen. Weten hoe je brandwonden kunt voorkomen bij kinderen? Lees dan de blog ‘Brandwonden voorkomen bij kinderen’.