Koolmonoxide ontdekken en herkennen

Categorie:
Vergiftiging
Tags:
Tips Koolmonoxide

Koolmonoxide staat bekend als een gevaarlijke sluipmoordenaar. Het is gifgas dat je niet kunnen proeven, zien en ruiken. Voor je het weet ben je slachtoffer van deze gevaarlijke gifstof.  Ieder jaar overlijden er mensen aan een koolmonoxidevergiftiging.

Zorg dat jij jezelf en anderen kan redden door te weten hoe je koolmonoxide vergiftiging kan ontdekken en herkennen.

Koolmonoxide ontdekken

Ondanks dat koolmonoxide niet te zien, proeven of te ruiken is, zijn er verschillende mogelijkheden om koolmonoxide te ontdekken.

Koolmonoxide melders

Een koolmonoxidemelder slaat alarm wanneer een te hoog concentraat koolmonoxide wordt gesignaleerd. 

Afvoer werkt niet meer goed

Werkt de afvoer van installaties niet meer goed? Dan ontstaat er waterdamp. Hierdoor beslaan de ramen. Beslagen ramen zijn dus een een indicatie voor de aanwezigheid van koolmonoxide.

De waakvlam van installaties

Is de waakvlam blauw van een geiser of gastoestel? Dan is er niks aan de hand. Kleurt de waakvlam oranje? Een oranje waakvlak houdt in dat er een onvolledige verbranding is. In dit geval moet je meteen een vakman contacteren.

Koolmonoxide vergiftiging herkennen

Weet je dat koolmonoxide 250 keer sneller het bloed bereikt dan zuurstof? Dit komt omdat koolmonoxide veel lichter is dan zuurstof. Het gevolg is dat jouw vitale organen (zoals hart, hersenen en lever) te weinig zuurstof krijgen.

Bron: Veiligheid

De eerste lichamelijk symptomen

# Lichte hoofdpijn
# Misselijk
# Overgeven
# Vermoeid
# Spierslapte (vooral in benen)
# Aanvallen die op epilepsie lijken
# ‘Roze’ kleur van het slachtofferbraken

Verdere ernstige lichamelijke symptomen

- Bewusteloosheid
- Coma
- Blijvende hersenschade
- Mogelijk overlijden als gevolg

Volg de cursus Reanimatie bij Volwassenen. Je leert in 2 uur de theorie online thuis en volgt daarna een praktijksessie van 2 uur. Tijdens de praktijksessie oefen je reanimatie en het gebruik van de AED.