Verkoudheid en koorts bij een kind

Categorie:
Koorts
Tags:
Tips Kinderen Verkoudheid Koorts
Leestijd: 5 min

Buiten regent het en wordt het koud. Iedereen blijft binnen en in ruimtes met veel mensen kunnen bacteriën en virussen zich gemakkelijker verspreiden. Grote kans dat jouw kind ineens een verkoudheid te pakken heeft. Wat kan je het beste doen en wanneer moet je extra opletten? Lees gauw verder.

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid en koorts?

Een verkoudheid uit zich meestal door het hebben van een snotneus, rode ogen en/of een ontstoken keel. Daarnaast kan je een oorontsteking herkennen als jouw kind wrijft of trekt aan zijn of haar oren. Koorts kan je herkennen als het kind warm aanvoelt en zweet. Bij een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger heeft jouw kind koorts. Daarnaast kunnen andere symptomen voorkomen, zoals: hangerig zijn, veel huilen, hoofdpijn, geen zin hebben om te eten en drinken, rillerig zijn of moeten klappertanden.

Waarom rillen kinderen als ze koorts hebben?

Door de immuunreactie op de ziekteverwekkers kan er koorts ontstaan. Bij een infectie wilt het lichaam het virus of de bacterie verslaan, wat beter lukt bij een warme temperatuur. Dit doet het lichaam om, net als bij onderkoeling, te gaan rillen. De functie van het rillen is om het lichaam weer op te warmen. Dit is normaal en hoort er gewoon bij als jouw kind koorts heeft.

Baby’s rillen overigens vaak niet. Dit komt omdat zij een laagje vet rond de ruggenwervels hebben waarmee zij warmte kunnen maken. Dit hebben zij omdat baby’s sneller lichaamswarmte verliezen dan volwassenen. Als de infectie verslagen wordt is de warmte niet meer nodig. Op dit moment zul je zien dat het lichaam de warmte kwijt wilt raken waardoor het lichaam, net als bij oververhitting, gaat zweten.

Waarom krijgen baby’s en kinderen eigenlijk koorts?

In principe is koorts een gunstige en normale reactie van het lichaam op ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën. De witte bloedcellen (opruim-cellen) in het lichaam gaan bij koorts een stuk effectiever te werk. Daarnaast zal bij een hogere temperatuur van het lichaam een virus zich minder snel vermenigvuldigen en een bacterie minder snel groeien.

Baby’s en kinderen kunnen bij bepaalde kinderziektes koorts krijgen. Na een inenting kan dit ook gebeuren. Daarnaast kunnen baby’s en kinderen ook bij een verkoudheid koorts krijgen. Denk niet altijd meteen aan het ergste maar blijf wel goed opletten. In geval van twijfel kan je altijd het beste de huisarts bellen.




Wat te doen als je kind koorts heeft?

  • Neem de temperatuur een paar keer per dag op. Door de temperatuur regelmatig te meten kun je in de gaten houden of de temperatuur hoger wordt of daalt
  • Zorg dat de omgevingstemperatuur niet te hoog is. Een goede omgevingstemperatuur is tussen de 20-21 graden Celsius
  • Kleed je kind niet extra warm aan (zorg ervoor dat ze de warmte kwijt kunnen, maar dat ze niet onderkoeld raken)
  • Je kunt de lichaamstemperatuur iets laten zakken door met lauw water en een nat washandje de handjes, hoofd en de voetjes te wassen/deppen
  • Geef het kind rust
  • Leg het kind in een voor hem comfortabele houding
  • Om uitdroging te voorkomen is het goed om het kind extra te laten drinken.

Wanneer bel je de huisarts?

Bel de huisarts als:

  1. Je baby jonger is dan 3 maanden en hij of zij koorts heeft (een temperatuur hoger dan 38 graden)
  2. Als je kind niet wil drinken, de luiers droog blijven of er weinig donkere urine geproduceerd wordt
  3. Je kind blijvende verhoging heeft of bij een oplopende temperatuur. Bel de huisarts als je kind suffer wordt, een snelle ademhaling krijgt of onrustig wordt
  4. De koorts langer dan drie dagen duurt of als de koorts terugkomt na een paar koorts vrije dagen
  5. Bij twijfel!

* Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Het kan zijn dat jouw kind andere symptomen heeft. Blijf dit altijd goed in de gaten houden en bel de huisarts indien nodig. 

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.