Verkoudheid en koorts bij een kind

Categorie:
Koorts
Tags:
Tips Kinderen Verkoudheid Koorts
Leestijd: 5 min

Buiten regent het en wordt het koud. Iedereen blijft binnen en in ruimtes met veel mensen doen de bacteriën en virussen hun werk. Grote kans dat je kind ineens een verkoudheid te pakken heeft, of misschien zelfs corona. Wat kan je nu het beste doen en wanneer moet je extra opletten? Livis helpt je met deze tips graag verder.

Hoe weet je of je kind verkouden is? *

# Snotneus
# Rode oogjes
# Ontstoken keel
# Wrijven/ trekken aan de oortjes (oorontsteking)

Hoe herken je koorts bij je kind? *

# Voelt warm aan en zweet. Bij een lichaamstemperatuur van 38 graden of hoger heeft je kind koorts te pakken.
# Hangerig
# Huilt veel
# Hoofdpijn
# Geen zin om te eten of drinken
# Rillen (niet bij baby’s)
# Klapperen met de tanden

Heeft mijn kind corona?

Jonge kinderen zijn vaak verkouden, waardoor het lastig te bepalen is of het kind COVID-19 heeft. Kinderen raken minder snel besmet met het coronavirus dan ouderen en ook het ziekteverloop is gelukkig meestal niet ernstig. Om deze redenen heeft het RIVM een aangepast testbeleid voor kinderen t/m 12 jaar. In een handreiking bij neusverkouden kinderen heeft het RIVM uitgeschreven bij welke klachten kinderen moeten thuisblijven of zich kunnen laten testen.

Hierbij geldt dat kinderen t/m 12 jaar met verkoudsheidsklachten gewoon naar het kinderdagverblijf of de basisschool mogen. Wanneer het kind koorts heeft, of als het kind in contact is geweest met een COVID-19-patient en zelf ook klachten ontwikkelt, moet je kind thuisblijven. Kinderen t/m groep 2 van de basisschool mogen weer naar buiten als zij 24 uur klachtenvrij zijn. Is je kind ouder? Dan kan je kind zich laten testen op het coronavirus.  

Wat te doen als je kind koorts heeft?

# Neem de temperatuur een paar keer per dag op. Door de temperatuur regelmatig te meten kun je in de gaten houden of de temperatuur hoger wordt of daalt.
# Zorg dat de omgevingstemperatuur niet te hoog is. Een goede omgevingstemperatuur is tussen de 20-21 graden Celsius.
# Kleed je kind niet extra warm aan.
# Je kunt de lichaamstemperatuur iets laten zakken door met lauw water en een nat washandje de handjes, hoofd en de voetjes te wassen/deppen.
# Geef het kind rust.
# Leg het in een voor hem comfortabele houding.
# Geef het kind extra drinken. Om uitdroging te voorkomen is het goed om het kind extra te laten drinken. Lukt het niet het kind extra te laten drinken, blijven de luiers droog of wordt er weinig of(?) donkere urine geproduceerd? Neem dan direct contact op met de huisarts.

Waarschuw de huisarts bij blijvende verhoging of oplopende temperatuur.

Wanneer bel je de huisarts?

Bel de huisarts als:

1. Je baby jonger is dan 3 maanden en het koorts heeft (bij baby’s meer dan 38 graden).

2. Als het niet lukt je kind extra te laten drinken, de luiers droog blijven of er weinig donkere urine geproduceerd wordt.

3. Je kind blijvende verhoging heeft of bij een oplopende temperatuur. Bel de huisarts als je kind suffer wordt, een snelle ademhaling krijgt of onrustig wordt.

* Dit zijn slechts een aantal voorbeelden. Het kan zijn dat jouw kind andere symptomen heeft. Blijf dit altijd goed in de gaten houden en bel de huisarts indien nodig.   

Tijdens de cursus EHBO bij baby’s en kinderen, worden verschillende onderwerpen besproken. Blijft het niet alleen bij verkoudheid, maar gaat het over in koorts? Onze instructeurs vertellen je precies hoe je het beste kunt handelen. Klik hier om je in te schrijven voor de cursus. Wil je weten wat je het beste kunt doen bij een koortsstuip? Lees hier het artikel.