Wat is de zesde ziekte?

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
Kinderen Baby's Kinderziekten De zesde ziekte
Leestijd: 4 min

Het is nooit leuk als je kind ziek is of vreemde bultjes op zijn of haar lichaam heeft. Ondanks de besmettelijkheid van de zesde ziekte is deze ziekte niet heel schadelijk en gaat het ook vanzelf weer weg. Wat is de zesde ziekte nou precies, hoe herken je het en wat moet je doen als je kind het heeft? Lees er meer over in deze blog.

Wat is de zesde ziekte?

De zesde ziekte is een besmettelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een type van het herpesvirus. Het virus zal na besmetting altijd in je lichaam blijven, maar komt alleen terug in periodes van ernstig verminderde weerstand. Hoewel iedereen de ziekte kan krijgen, komt het vooral voor bij kinderen van 6 tot 18 maanden oud. Een besmetting vindt meestal plaats via speeksel. Je kind kan ook besmet raken door druppeltjes in de lucht, wanneer een besmet persoon in de buurt heeft gehoest of geniest.

Hoe herken je de zesde ziekte?

Wanneer je kind besmet is met de zesde ziekte duurt het meestal 5 tot 14 dagen voordat hij of zij de eerste verschijnselen krijgt. De symptomen beginnen met hoge koorts die zo’n 3 tot 5 dagen kan aanhouden. Hierna zakt de koorts plotseling, waarna er vaak rode vlekjes en bultjes rond het gezicht en de romp van je kind ontstaan. De vlekjes kunnen uitbreiden naar de armen en nek, maar ze jeuken gelukkig niet. Deze uitslag gaat na 1 of 2 dagen weg. Mogelijke andere symptomen zijn milde luchtwegklachten, een middenoorontsteking en/of opgezette lymfeklieren in de hals.

Behandelen van de zesde ziekte

Je kan weinig doen tegen de zesde ziekte: alle klachten gaan vanzelf weer weg. Toch is het vervelend als je kind veel last heeft van de koorts. Een paracetamol zal de ziekte niet sneller doen verdwijnen, maar kan wel helpen wanneer je kind zich erg ziek voelt. Veel rust en genoeg drinken zullen je kind ook helpen om zich snel beter te voelen. De ziekte helemaal voorkomen? Dat is lastig. Wel kan het helpen om pasgeboren baby’s uit de buurt van hoestende en niezende mensen te houden. Het kan soms lastig zijn om de zesde ziekte te herkennen, omdat het veel op andere ‘vlekjes ziektes’ lijkt. Laat daarom bij twijfel je kind controleren door de huisarts.

Leer adequaat handelen met een van onze EHBO-cursussen. Wist jij dat meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoed. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.