Een frisse duik in de zee kan zomaar leiden tot pijn aan je voet. Au, die zee-egel op de bodem had je net even gemist! Wat volgt is een pijnlijke steek en afgebroken stekels van de egel die in de huid achterblijven. Wat nu? Lees snel onze tips die je kunnen helpen wanneer je op een zee-egel bent gaan staan.
Waar komen zee-egels voor?
Laten we bij het begin beginnen, want waar komen zee-egels precies voor? Eigenlijk vind je deze beestjes overal ter wereld, ook in de Nederlandse wateren komen ze soms voor. Zee-egels houden niet van een sterke golfslag, maar daarentegen wel van gebieden met veel waterplanten, algen of andere kleine zeedieren.
Hoe kun je voorkomen dat je op een zee-egel gaat staan?
Zee-egels zijn niet altijd goed te zien. Ben je op een strand en zie je dat veel mensen waterschoenen dragen? Trek zelf dan ook waterschoenen aan als je het water ingaat. Geen garantie dat je volledig beschermd bent, maar het kan helpen om de ergste schade en pijn te beperken.
Wat zijn de symptomen van contact met een zee-egel?
- Een donkere verkleuring op de plaats van de steek, soms met een klein zwart puntje dat lijkt op een splinter. Dit is een stekel die vast is komen zitten in de huid.
- Intense, brandende pijn en lokale spierpijn die tot 24 uur kan aanhouden.
- Er kan een infectie ontstaan bij de steekplek, vooral als de wond niet goed is schoongemaakt of als er nog een stekel in de huid zit.
- In enkele gevallen kunnen ernstige allergische reacties optreden, zoals shock, hartproblemen, ademhalingsproblemen en bewustzijnsverlies.
Op een zee-egel gaan staan, wat nu?
Ben je onverhoopt toch op een zee-egel gaan staan, dan zijn er gelukkig wat tips die je kunnen helpen om de wond te verzorgen en de pijn te verminderen.
- Bel direct 112 bij ernstige allergische reacties.
- Spoel de steekplek zo snel mogelijk af met zeewater om eventueel gif te verwijderen. Let op dat de stekels die nog in de huid zitten niet afbreken.
- Dompel de aangedane plek tot 20 minuten in zo heet mogelijk water (maximaal verdragen temperatuur). Het gif van de zee-egel bevat eiwitten die bij temperaturen boven de 40°C worden afgebroken.
- Maak de steekplek schoon en verwijder eventuele stekels of stekelresten voorzichtig met een pincet.
- Week de steekplek eventueel in azijn om het verwijderen van stekels te vergemakkelijken.
- Bedek de steekplek om infecties te voorkomen.
- Gebruik paracetamol om de pijn te verlichten, indien nodig.
Moet je naar een dokter als je in een zee-egel bent gaan staan?
Raadpleeg altijd een arts als een stekel diep in de huid zit en niet verwijderd kan worden. Of wanneer je twijfelt of alle stekelresten verwijderd zijn, of wanneer er tekenen van een infectie zijn.
Wil je goed voorbereid zijn als het toch misgaat? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen en leer onder andere wat je moet doen bij steken en beten. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars jouw cursus vergoedt? Doe nu de vergoedingscheck.