Wat te doen bij bijtwonden?

Categorie:
Bijtwonden Wond
Tags:
EHBO Wond tips
Leestijd: 3 min

In Nederland worden jaarlijks zo'n 40.000 mensen behandeld na het oplopen van een bijtwond. 90% van deze mensen is gebeten door een hond*. Benieuwd wat je moet doen bij een bijtwond? Livis geeft advies! 

Symptomen van een bijtwond 

Een bijtwond kan voor veel ongemak en later zelfs voor littekens zorgen. Erg vervelend, vooral wanneer je in het gezicht bent gebeten. 

Heb je een bijtwond opgelopen? Dan kun je te maken krijgen met de volgende symptomen: 

  • Vaak weinig bloedverlies bij een kleine bijtwond.
  • Een grote wond kan erg bloeden.
  • Je kunt meerdere, onregelmatige wonden hebben.
  • Een stukje weefsel kan geamputeerd zijn.
  • Een bijtwond kan gaan infecteren.

Wat moet je doen bij bijtwonden?

Wanneer er sprake is van een bijtwond, kun je de volgende stappen nemen: 

  1. Zorg dat de veroorzaker van de bijtwond wordt weggehaald. 
  2. Is er sprake van een ernstige bijtwond? Bel meteen 112 en oefen druk uit op de wond totdat de hulpdiensten het van je overnemen. 
  3. Is de wond niet heel ernstig? Gebruik dan lauw stromend water uit de kraan om de wond schoon te maken. Heb je geen leidingwater in de buurt? Dan kun je ook ander drinkbaar water gebruiken of een niet-kleurend ontsmettingsmiddel. 
  4. Vervolgens droog je de wond met een schone doek. Hierna kun je de wond afdekken met een steriel kompres of een snelverband. Heb je dit niet in de buurt? Gebruik dan een schone doek.  
  5. Blijf de wond controleren op infecties en neem bij twijfel contact op met de huisarts of de huisartsenpost. 

Moet je naar de huisarts met een bijtwond?

Bij een ernstige bijtwond bel je meteen 112 voor advies. Neem ook contact op met 112 als iemand in het gezicht is gebeten. Vermoed je een infectie of twijfel je aan de situatie? Vraag dan altijd de huisarts of huisartsenpost om advies. 

* Bron: Rode Kruis

Wil je meer weten over het behandelen van bijtwonden en andere wonden? Volg dan één van de EHBO-cursussen van Livis. Wist je dat 80% van de zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe nu de vergoedingscheck!