In Nederland worden jaarlijks zo'n 40.000 mensen behandeld na het oplopen van een bijtwond. 90% van deze mensen is gebeten door een hond. Weet jij wat je moet doen bij een bijtwond? Lees snel verder!
Symptomen van een bijtwond
Een bijtwond kan voor veel ongemak en later zelfs voor littekens zorgen. Heb je een bijtwond opgelopen? Het kan zijn dat een grote bijtwond erg bloedt. Daarnaast kunnen bijtwonden ook makkelijk infecteren. Het kan zijn dat er een stukje weefsel geamputeerd is of dat je meerdere en onregelmatige wonden hebt. Daarom is het belangrijk om de bijtwond goed te verzorgen.
Wat moet je doen bij bijtwonden?
Wanneer er sprake is van een bijtwond, kun je de volgende stappen nemen:
-
- Zorg dat de veroorzaker van de bijtwond wordt weggehaald.
- Is er sprake van een ernstige bloeding? Bel meteen 112 en oefen druk uit op de wond totdat de hulpdiensten het van je overnemen.
- Is de wond niet heel ernstig? Gebruik dan lauw stromend water uit de kraan om de wond schoon te maken. Heb je geen leidingwater in de buurt? Dan kun je ook ander drinkbaar water gebruiken of een huidontsmettingsmiddel.
- Vervolgens droog je de huid rond de wond met een schone doek. Hierna kun je de wond afdekken met een steriel kompres of een snelverband. Heb je dit niet in de buurt? Gebruik dan een schone doek.
- Neem bij bijtwonden contact op met de huisarts. De huisarts kan inschatten hoe de wond het beste behandeld kan worden en of er een vaccinatie voor tetanus of rabies nodig is.
Moet je naar de huisarts met een bijtwond?
Bij een bijtwond met ernstige bloedingen bel je meteen 112 voor advies. Neem bij een bijtwond altijd contact op met de huisarts. Neem contact op met 112 als iemand in het gezicht is gebeten. Een bijtwond kan tot 6 uur later gehecht worden, maar de voorkeur is om het zo snel mogelijk te hechten. Een huisarts controleert ook altijd of je voldoende tegen tetanus bent ingeënt en vaak zijn er antibiotica nodig om de bijtwond mee te verzorgen.
Wil je meer weten over het behandelen van bijtwonden en andere wonden? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck!