Alles over een hartinfarct

Categorie:
Hart Reanimatie
Tags:
Hart
Leestijd: 4 min

Wist jij dat 75% van de hartinfarcten thuis en in de avond plaatsvindt? En wist je dat een hartinfarct hetzelfde is als een hartaanval? Iedereen kan leren handelen bij een hartinfarct, maar dan is het wel belangrijk om te weten hoe je het kan herkennen en wat het precies is. Met kennis over de meest voorkomende klachten bij een hartinfarct, ben je in staat om het snel te herkennen. Dit is niet alleen fijn en belangrijk voor jezelf, maar ook voor wie je lief is. Lees daarom hier alles wat je moet weten over een hartinfarct.  

Hoe herken je een hartinfarct?

Een hartinfarct ontstaat door een vernauwing van een bloedvat rond het hart. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van het bloed naar een deel van het hart stopt, waardoor dat deel geen zuurstof meer krijgt. Twijfel je over welke klachten kunnen wijzen op een hartinfarct? Let dan op de volgende duidelijke signalen van een hartinfarct:

# Drukkende pijn op de borst

# De pijn kan uitstralen naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek

# Transpireren

# Misselijkheid en/of braken

Bel bij bovenstaande klachten direct 112. Hoe sneller er wordt gehandeld, hoe sneller het bloedvat weer zuurstof af kan geven. Hiermee verdwijnt de pijn en zal het hart weer naar behoren werken.

Minder duidelijke symptomen

Een hartinfarct kan ook gepaard gaan met wat vagere klachten, die voornamelijk voorkomen bij vrouwen, ouderen en diabetespatiënten. Let hiervoor op de volgende klachten:

# Geen pijn op de borst, maar wel pijn in de bovenbuik, kaak, nek of tussen de schouderbladen

# Kortademigheid

# Extreme vermoeidheid

# Duizeligheid

# Onrustig gevoel of gevoelens van angst

# Snelle ademhaling

Wanneer loop je extra risico op een hartinfarct?

Hoewel sommige risicofactoren niet te beïnvloeden zijn, heeft de kans op een hartinfarct deels te maken met je leefstijl. Daarom is het goed om te weten welke risicofactoren de kans op een hartinfarct versnellen, of juist verkleinen.

De volgende factoren versnellen een vernauwing van de bloedvaten:

# Roken

# Hoge bloeddruk

# Hoog cholesterol

# Overgewicht

# Diabetes

# Langdurige stress

Ook neemt de kans op een hartinfarct toe hoe ouder je wordt, of wanneer er hartproblemen in je familie voorkomen. Ben je een vrouw? Dan heb je geluk: vrouwen hebben minder kans op een hartinfarct en worden zelfs tot de overgang op natuurlijke wijze ertegen beschermd. De kans op een hartinfarct verkleinen is altijd een goed idee, aangezien een hartaanval zorgt voor blijvende schade.

Kans op een hartinfarct verkleinen

Leef gezond. Door niet te roken, gezond te eten, regelmatig te bewegen én voldoende te ontspannen doe jij er alles aan om de kans op een hartinfarct te verkleinen.  

Weet jij wat je moet doen?

Vergroten van zelfredzaamheid en vertrouwen in handelen: dat is het doel van onze cursussen. Iedereen kan acuut levensreddend handelen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leren wij jou in de cursus Reanimatie bij Volwassenen via online theorie en een praktijksessie alles over reanimatie, het gebruik van AED en handelen bij verstikking of verslikking. Na het volgen van deze cursus heb je de kennis en het vertrouwen om een leven te redden.

Bij al onze trainingen leer jij levensreddend handelen, waarbij elke geoefende handeling afgetekend moet worden door de instructeur. Zo ben je bij het behalen van je certificaat ervan verzekerd dat jij competent bent in alle handelingen. Klaar om te leren? Bekijk ons cursusaanbod!

 

Bron: Hartstichting