Bevriezingswonden

Categorie:
Wond Winter
Tags:
EHBO Bevriezingswond
Leestijd: 3 min

Je kunt bevriezingswonden oplopen bij extreme koud. Vooral de neus, mond, oren handen en voeten zijn gevoelig voor onderkoeling en bevriezing. Het is belangrijk om snel en goed te handelen bij een bevriezing.

Soorten vrieswonden

Net als bij een brandwond kan een bevriezingswond onderverdeeld worden in de drie gradaties eerste- tweede of derdegraads wond.

• Bij een eerstegraads vrieswond wordt de huid eerst blauwgrijs en daarna bleek. Er komt een stekende pijn op. Wanneer je weer in een warme omgeving komt, gaat de huid tintelen. Bij een eerstegraads bevriezingswond is over het algemeen geen medische hulp nodig.

• Bij een tweedegraads vrieswond is de huid grijswit. Vaak is er sprake van blaarvorming op de bevroren lichaamsdelen. Deze blaren kunnen ook na enige tijd verschijnen en kunnen met een heldere maar ook met bloederig vocht zijn gevuld. Bij deze vrieswonden heb je professionele hulp nodig.

• Bij een derdegraads bevrieswond voelt de huid heel bevroren aan. Het is spierwit en gevoelloos. Na ontdooiing kan je geen gevoel hebben in de getroffen lichaamsdelen.

Wat te doen bij vrieswonden

Verleen verder de volgende eerste hulp:

• Warm slachtoffers alleen op wanneer er geen gevaar is voor opnieuw bevriezen. Warm de bevroren lichaamsdelen op en houd deze 20 tot 30 minuten onder de warme kraan. Maak het water niet warmer dan 40 graden Celsius. Bij een vrieswond kun je niet zo goed voelen, waardoor de huid kan verbranden als je te warm water gebruikt. Eventueel kun je de lichaamsdelen met jouw lichaamswarmte opwarmen of met die van het slachtoffer.
• Prik de blaren niet door en dek ze goed af.
• Indien de vingers bevroren zijn, is het verstandig om ze los van elkaar te verbinden. Gebruik niet verklevende gazen of metaline verband

Wanneer je het vermoeden hebt dat iemand een tweede- of derdegraads vrieswond heeft, is het belangrijk om professionele hulp in te schakelen. Denk hierbij aan de huisarts of de huisartsenpost.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.