Blaren doorprikken: doen of niet?

Categorie:
Wond Hardlopen
Tags:
Tips Blaar Doorprikken
Leestijd: 2 min

Een bergwandeling maken, je nieuwe schoenen inlopen tijdens een stedentrip, of gewoon door de combinatie van vervelende sokken en druk op je schoenen: blaren komen bij iedereen voor. Bij de ene blaar is het plakken van een blarenpleister genoeg, terwijl de andere blaar nog dagen blijft doorzeuren. Met rust laten, of je blaar doorprikken? Lees hier onze tips.

Wat is een blaar?

Een blaar is een vochtophoping onder de huid, die ontstaat door wrijving en schuring van de huid. Door het dragen van te grote of juist te kleine schoenen, wrijft je huid tegen de binnenkant van je sok of schoen. Als dit te lang gebeurt, raakt je huid geïrriteerd en ontstaat een blaar. Het is verleidelijk om een blaar open te prikken, ook al vergroot je hiermee de kans op infecties. Zit de blaar echt te veel in de weg om nog fijn te kunnen wandelen? Gebruik dan onze tips voor het doorprikken van een blaar.

Blaren doorprikken doe je zo

Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden, is het van belang om schoon te werk te gaan. Was daarom om te beginnen goed je handen en de plek van de blaar. Gebruik een steriele naald om de blaar door te prikken. Wil je zeker weten dat de naald goed ontsmet is? Gebruik dan ontsmettingsmiddel of houd de naald in een vlam. Prik de blaar aan de zijkant een paar keer open tot het vocht eruit loopt. Met een wattenstaafje kun je de rest van het vocht voorzichtig eruit duwen. Ontsmet eventueel nogmaals de plek rondom de blaar en plak er dan een pleister op. Je verzorgt je open blaar het beste door de pleister dagelijks te vervangen.

Wist je dat je een brandblaar beter niet kan doorprikken? Lees in ons artikel ‘Wat te doen bij een brandblaar?’ wat je wel moet doen.