De eikenprocessierups is een insect die actief is in de lente. De eikenprocessierups groeit in grote aantallen in eiken en kan voor veel overlast zorgen. In deze blog vertellen we je hier meer over, geven we je meteen wat tips om klachten te voorkomen en vertellen we wat je kunt doen als je al klachten hebt. Lees snel verder!
Gezondheidsproblemen door de eikenprocessierups
De eikenprocessierups is bekend om de 700.000 microscopische brandharen die hij meedraagt op z’n kleine kronkelige lijfje. De eikenprocessierups is een sociaal beest en woont daardoor in grote getale samen. Gezellig, maar ze zijn minder leuk wanneer ze vervellen. De brandharen worden door de wind meegenomen. Van deze haren kunnen veel mensen en dieren last ondervinden.
De netelharen komen door de wind terecht in kleding. Deze haartjes kunnen in je huid vast komen en daardoor krijg je huidirritatie. Denk hierbij aan jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid van de huid en infecties na het krabben. Je kunt daarnaast ook last krijgen van neus-, keel- en luchtwegklachten (loopneus, moeilijk kunnen slikken, kriebel in de keel) of oogklachten (irritatie, pijn, roodheid, zwellingen en ontstekingen). Ook zijn er mensen die last krijgen van duizeligheid en koorts of moeten braken. Vermoed jij een allergische reactie op de brandharen van de eikenprocessierups? Vraag dan je huisarts om advies.
Wat kun je doen om klachten van de eikenprocessierups te voorkomen?
Gelukkig zijn er wel wat manieren om klachten te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan het volgende:
- Bedek je hals, armen en benen zodat deze lichaamsdelen niet in contact kunnen komen met de brandharen.
- Vermijd direct contact met de rupsen, raak de beestjes niet aan.
- Vermijd plekken waar eikenbomen met de eikenprocessierupsen staan.
- Vermijd bomen met oude nesten eikenprocessierupsen. De brandharen kunnen alsnog wegwaaien.
- Heb je kinderen? Vertel ook hen om niet bij de rupsen in de buurt te komen.
Wat te doen bij klachten van de eikenprocessierups?
Ben je toch in aanraking gekomen met de brandharen? Dit kun je doen:
- Spoel je huid en/of ogen met lauw water.
- Krab of wrijf niet, dit kan voor infecties zorgen.
- Strip de huid met plakband of kleefpleister.
- Trek kleding uit waarin de brandharen zitten en was deze bij voorkeur op 60ºC.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.