Gebroken teen

Tags:
EHBO Tips Gebroken teen
Leestijd: 2 min

Het kan zomaar gebeuren dat je jouw teen ergens tegenaan hebt gestoten of dat er iets op je teen is gevallen. Maar hoe weet je of je een gebroken teen hebt? En wat moet je eigenlijk doen bij een gebroken teen? Hieronder bespreken we wat jij het beste kunt doen bij een gebroken teen. 

Een gebroken teen is een veelvoorkomend letsel dat veroorzaakt wordt door beknelling, het stoten van de teen of het schoppen tegen een zwaar voorwerp. Het kan lastig zijn een breuk van een kneuzing te onderscheiden, omdat de verschijnselen grotendeels overeenkomen.

Gezwollen teen

Bij zowel een gekneusde als een gebroken teen doet je teen pijn, is deze gezwollen, kan de teen een blauwe kleur hebben en kun je deze moeilijk bewegen. Bij een breuk kan de teen ook een abnormale stand aannemen of zelfs bloeden. Het komt het vaakst voor dat de kleine teen gebroken wordt.

Koelen onder de koude kraan 

Zodra je last hebt van je teen moet je deze afkoelen onder een koude kraan. Bij een gebroken teen zal dit een ondragelijke pijn geven en is het aan te raden om een dokter te bezoeken, zodat je professioneel behandeld kan worden. Is de teen niet gebroken, en doet het water geen pijn dan geef je de teen rust en houd je deze goed hoog, bijvoorbeeld door je been op een stoel te leggen. Als de klachten na een tijd niet afnemen is het toch verstandig om naar de dokter te gaan. Daarnaast raden we het ook aan om naar de huisartst te gaan als de teen na enige tijd gevoelloos blijft of juist gaat tintelen.

Gebroken teen 

Een gebroken teen geneest het snelst als je rust houdt. Dit is vooral belangrijk omdat een teen vaak te klein is om in het gips te zetten. Vooral bij een gebroken kleine teen is dit onmogelijk. Probeer daarom zo min mogelijk druk op de teen uit te oefenen en leg je voet zo vaak mogelijk omhoog. Als de gebroken teen pijn doet, kun je het beste paracetamol innemen om de pijn te verzachten.

Wil je meer weten over een gekneusde teen? Lees dan ook 'Wat te doen bij een gekneusde teen?'.

Het krijgen van een gebroken teen is slechts een van de voorbeelden van kleine ongelukken die kunnen gebeuren. Wil je niet met je mond vol tanden staan als een ongeval zich voordoet? Door een EHBO-cursus te volgen bij Livis kun jij straks in iedere situatie helpen. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.