Gebroken teen

Tags:
EHBO Tips Gebroken teen
Leestijd: 2 min

Hoe weet je of je een gebroken teen hebt? En wat moet je doen bij een gebroken teen? Lees wat je het beste kan doen bij een gebroken teen.

Een gebroken teen is een veelvoorkomend letsel dat veroorzaakt wordt door beknelling, het stoten van de teen of het schoppen tegen een zwaar voorwerp. Het kan lastig zijn een breuk van een kneuzing te onderscheiden, omdat de verschijnselen grotendeels overeenkomen.

Gezwollen teen

Bij zowel een gekneusde als een gebroken teen doet je teen pijn, is deze gezwollen, kan de teen een blauwe kleur hebben en kun je deze moeilijk bewegen. Bij een breuk kan de teen ook een abnormale stand aannemen of zelfs bloeden. Het komt het vaakst voor dat de kleine teen gebroken wordt.

Koelen onder de koude kraan 

Zodra je last hebt van je teen moet je deze koelen onder een koude kraan. Geef je teen even rust en houd deze goed hoog, bijvoorbeeld door je been op een stoel te leggen. Als de klachten na een tijd niet afnemen, heb je kans dat je teen gebroken is. Als je je teen gebroken hebt, is het aan te raden om een dokter te bezoeken zodat je professioneel behandeld kunt worden. 

Gebroken teen 

Een gebroken teen geneest het snelst als je rust houdt. Dit is vooral belangrijk omdat een teen vaak te klein is om in het gips te zetten. Vooral bij een gebroken kleine teen is dit onmogelijk. Probeer daarom zo min mogelijk druk op de teen uit te oefenen en leg je voet zo vaak mogelijk omhoog. Als de gebroken teen pijn doet, kun je het beste paracetamol innemen om de pijn te verzachten.

Wil je meer weten over een gekneusde teen? Lees dan ook 'Wat te doen bij een gekneusde teen?'.

Het krijgen van een gebroken teen is slechts een van de voorbeelden van kleine ongelukken die kunnen gebeuren. Wil je niet met je mond vol tanden staan als een ongeval zich voordoet? Door een EHBO-cursus te volgen bij Livis kun jij straks in iedere situatie te hulp schieten. En wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?