Nu er steeds meer huis-, tuin- en keukenkoks in aanraking komen met goede en scherpe messen, hebben onder andere de vingertoppen het soms zwaar te verduren. Wat kun je het beste doen als jij of iemand anders een snijwond heeft? Lees snel verder!
Wat is een snijwond?
Snijwonden zijn pijnlijke, scherpe, en soms diepe en duidelijk begrensde huidwonden. Soms is de snijwond zo diep dat de wondranden kunnen wijken. Het kan ook zijn dat het bloeden moeilijk of helemaal niet stopt. In dat geval is het geen huidwond meer maar een bloeding. Het verschil tussen een huidwond en een bloeding is dat een huidwond vanzelf stopt met bloeden en een bloeding niet.
Wat te doen bij een snijwond?
Voordat je actie onderneemt is het belangrijk om een inschatting te maken of het een huidwond of een bloeding betreft. Voor bloedingen schakel je altijd professionele hulp in; je belt in dit geval gelijk 112. Bij huidwonden verleen je zelf eerste hulp. Het kan zijn dat er op een later moment nog een huisarts of professionele hulp nodig is, bijvoorbeeld voor het hechten van snijwonden met wijkende randen of wonden langer dan 1 cm.
Wanneer je besluit de snijwond zelf te behandelen, bijvoorbeeld omdat je een kleine snee hebt die niet overmatig bloedt, kun je als eerst de wond goed schoonspoelen met lauw water. Daarna kun je de wond drogen en afdekken met een pleister of een steriel gaasje. Schakel indien nodig hierna de huisarts in voor verdere behandeling of controle.
Behandeltips
Als je de wond behandelt voordat je de hulpdiensten belt kun je het volgende stappenplan aanhouden:
- Verwijder sieraden om afknelling van de vingers bij zwelling te voorkomen.
- Dep met een steriel gaasje de randen van de wond droog en maak het vrij van bloed.
- Zorg dat je de wond niet aanraakt.
- Breng eventueel hechtstrips aan om de wondranden bij elkaar te brengen.
- Dek de wond steriel af, bijvoorbeeld met een wondsnelverband.
- Raadpleeg de huisarts of de huisartsenpost wanneer de wond niet schoon is en onvoldoende schoon gemaakt kan worden
Wat te doen bij een bloeding?
Gaat het om een bloeding? Schakel dan altijd gelijk 112 in. Terwijl jij of iemand anders met de hulpdiensten overlegt geef je direct druk op de wond om de bloeding te stelpen. Hierna zou je een wonddrukverband aan kunnen leggen om druk op de wond te houden. Volg altijd de instructies op van de medewerkers in de meldkamer.
Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet jij wat je moet doen? Meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed een EHBO-cursus van Livis. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.