In vinger gesneden: wat te doen?

Categorie:
Bloed Wond
Tags:
EHBO Tips Vinger
Leestijd: 2 min

“Spaart u ook bestekzegels?” De spaaractie loopt op zijn eind. Hét moment om de spaarkaarten in te leveren en de messen te gaan gebruiken. Maar nu er steeds meer huis-, tuin- en keukenkoks in aanraking komen met deze goede scherpe messen, hebben onder andere de vingertoppen het soms zwaar te verduren.

Wat kun je het beste doen als je je in je vinger snijdt?

Snijwonden zijn pijnlijke, scherpe, en soms diepe en duidelijk begrensde wonden, die gepaard kunnen gaan met veel en heftig bloedverlies. Soms is de snijwond zo diep dat de wondranden kunnen wijken. Zo erg zelfs, dat het bloeden moeilijk of helemaal niet stopt.

Voordat je iets gaat ondernemen bij een snijwond, is het belangrijk jezelf de volgende vraag te stellen: kan ik de wond zelf behandelen of heb ik professionele hulp nodig, omdat de wond erg diep is en mogelijk gehecht moet worden?

Wanneer je besluit de snijwond zelf te behandelen, bijvoorbeeld omdat je een kleine snee hebt die niet overmatig bloedt, kun je als eerste de wond goed schoon spoelen met lauw water. Daarna kun je de wond drogen en afdekken met een pleister of een steriel gaasje.

Wanneer je besluit de snijwond door een professional te laten behandelen, spoel je de wond NIET schoon, maar tref je maatregelen om het bloeden te stelpen en de wond te beschermen tegen infecties.

De stappen bij een snee in je vinger:

- Verwijder sieraden om afknelling bij zwelling te voorkomen.
- Houd het lichaamsdeel met de verwonding hoog.
- Dep met een steriel gaasje de randen van de wond droog en maak het vrij van bloed.
- Zorg dat je de wond niet aanraakt.
- Breng eventueel hechtstrips aan om de wondranden bij elkaar te brengen als de wond erg bloedt. Dit zal de bloeding verminderen.
- Dek de wond daarna steriel af, bijvoorbeeld met een wondsnelverband.
- Geef het gewonde lichaamsdeel rust en steun. Dat kan je doen door een mitella aan te leggen.

Raadpleeg daarna professionele hulp: bel de huisarts of de huisartsenpost.

Heb jij een up up to date EHBO doos binnen handbereik? Wij hebben een reeks aan A merk EHBO pakketten voor je samengesteld.