Als kraamverzorgende ben je in nauw contact met mensen die net een baby hebben gekregen. Je hebt het voorrecht om hen door de eerste prachtige, maar ook spannende tijd met hun baby heen te loodsen. In deze blog bekijken we waarom het zo belangrijk is om goed te communiceren in de kraamzorg. Daarnaast bekijken we ook welke cursussen jij als kraamverzorgende allemaal kunt volgen. Lees je mee?
Een EHBO cursus voor de Kraamzorg
Als kraamverzorgende werk je met de pasgeboren baby en de kraamvrouw. Ook heb je te maken met de andere leden van het gezin waarin je werkt. Het is daarom van belang dat je niet alleen op de hoogte bent van EHBO bij baby’s, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen. Bij een (herhalings) cursus EHBO voor de Kraamzorg leer jij reanimeren en handelen bij veel voorkomende ongelukken bij moeder en kind. Je leert over de vitale functies van het lichaam, preventie en risico’s en andere onderwerpen die van pas kunnen komen in geval van nood.
Communiceren in de kraamzorg
Als kraamverzorgende ben jij intensief aanwezig bij mensen die net een veranderende levensgebeurtenis hebben meegemaakt. Hoewel je er niet vanuit hoeft te gaan, kunnen er toch situaties ontstaan waarbij er wat spanning kan oplopen. Het is erg prettig om technieken te leren die je helpen bij het communiceren tijdens zo'n situatie. Als jij rustig blijft, zullen de mensen waarmee jij communiceert ook sneller geneigd zijn om weer wat rustiger te worden.
Wat leer je tijdens een cursus communiceren?
Tijdens de cursus Communicatie voor de Kraamzorg leer je op de meest prettige manier te reageren in het kraamgezin waar jij op dat moment bent. Denk hierbij aan het stellen van de juiste vragen, en het omgaan met onprettige situaties; leer evalueren en feedback geven en communiceren als een professional. De cursus is gefocust op wie jij bent als persoon en leert je communicatieve vaardigheden die je jezelf eigen kunt maken. Communicatie is een tool die ervoor kan zorgen dat jij als kraamverzorgende de nieuwe ouders op een zo fijn mogelijke manier hun nieuwe avontuur kan laten ingaan.
Als kraamverzorgende kan je nog zo veel meer leren
Wil je je nog verder specialiseren? Dan zijn er nog een aantal andere cursussen die jij kunt volgen als kraamverzorgende. Hieronder gaan we in op de cursus ‘aandacht voor hechting’ en ‘kennis van psychische klachten’ maar neem gerust een kijkje op onze website om te zien wat voor andere cursussen we aanbieden voor kraamverzorgenden.
Aandacht voor de hechting
Een veilige hechting tussen ouder en kind is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van het kind. Hierbij kan de kraamverzorgende helpen om een prettige en gezonde basis te leggen voor het pasgeboren kindje. In onze online cursus Aandacht voor Hechting in de Kraamzorg bespreken we alles wat hierbij belangrijk is om te weten; van vaardigheden die helpen om een veilige hechting te laten ontstaan, tot het leren om in gesprek te gaan met de ouders, om dit onderwerp te bespreken.
Leer psychische klachten herkennen
Na het krijgen van een kind verandert het leven van een ouder. Ook krijgt de kraamvrouw te maken met een flinke wisseling in de hormoonhuishouding. Dit alles kan tot psychische klachten leiden. Wat doe je als de kraamvrouw psychische klachten heeft? Hoe herken je deze en hoe ga je hier het beste mee om? De klachten kunnen variëren van de onschuldige baby blues tot aan heftige depressies. In deze online cursus leer je meer over de psychische klachten van de kraamvrouw en waar je als kraamverzorgende mee te maken kunt krijgen.
Daarnaast leer je in de online cursus Kennis van psychische klachten in de Kraamzorg alles over medicijngebruik, emotionele begeleiding en veranderingen in het lichaam die voor psychische klachten kunnen zorgen. Jouw begeleiding als kraamverzorgende kan hierin echt een verschil maken voor het gezin dat jij begeleidt.
Werk jij in de kraamzorg en wil jij graag meer leren over communicatie en/of EHBO? Of wil je meer leren over veilige hechting of psychische klachten? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ons ruime aanbod cursussen is bovendien geaccrediteerd door het KCKZ. Kijk voor meer informatie over accreditatie punten, leerdoelen en competenties van de verschillende cursussen voor de kraamzorg op onze website.