Wat is alcoholvergiftiging?

Categorie:
Vergiftiging
Tags:
Tips Alcoholvergiftiging
Leestijd: 2 min

Een avondje stappen dat uitmondt in een drama? Het kan zomaar gebeuren dat het na te veel borrels opeens niet meer goed gaat. Een alcoholvergiftiging treedt op na overconsumptie van alcohol. Het moment dat je dronkenschap voorbij bent en het echt gaat om een levensbedreigende situatie. Lees hoe je alcoholvergiftiging herkent en wat je het beste kunt doen. 

Hoe herken je een alcoholvergiftiging?

# De alcoholgebruiker heeft last van slecht zicht, duizeligheid, slaperigheid en het verlies van bewustzijn.
# Misselijkheid/overgeven (of heeft het gevoel over te moeten geven)
# Ongepast/agressief gedrag
# Bewusteloos raken 

Alcohol bij jongeren

Wanneer iemand te snel alcohol drinkt kan het zijn dat de alcohol te snel wordt opgenomen in het lichaam. Jongeren doen vaak mee aan drankspellen waardoor de alcoholconsumptie al snel te veel is. Dit gebeurt vaak met een avondje stappen of een drankspel tijdens de ontgroening. Ze kennen hun grenzen nog niet en gaan er vaak overheen. 

Verschil in promillage

Jongeren en vrouwen krijgen alcoholvergiftiging bij een lager promillage dan mannen. Jongeren omdat ze nog niet volgroeid zijn en relatief weinig wegen. Vrouwen omdat ze minder lichaamsvocht hebben dan mannen. 

Wat te doen bij een alcoholvergiftiging 

# Bel 1-1-2 wanneer je geen reactie krijgt.
# Probeer te achterhalen of er sprake is van een ander probleem. Diabetes kan beginnen met agressief gedrag.
# Vermijd afkoeling.
# Controleer regelmatig de ademhaling.
# Leg iemand die slaapt of bewusteloos is op zijn of haar zij. Dit omdat er kans is op braken.
# Waarschuw de politie als iemand met alcoholvergiftiging alsnog wil deelnemen aan het verkeer.

Blijvende schade?

Over het algemeen geldt hoe jonger de persoon, hoe groter de blijvende schade kan zijn. Zeker in de pubertijd wanneer het lichaam nog volop in ontwikkeling is. De schade op lange termijn kan vergaande gevolgen hebben. Je kunt achterblijven in ontwikkeling en het verhoogt de kans op bijvoorbeeld leverschade en nierfalen. 

Wil jij weten hoe je moet handelen in levensbedreigende situaties? Tijdens de cursus ‘EHBO bij Volwassenen’ leer je prioriteiten bij EHBO en hoe je het bewustzijn kunt controleren. Volg de cursus nu bij Livis.

* bron: www.rodekruis.nl en www.jellinek.nl