Nederland heeft een enorm lange kustlijn, waar we in de zomer eindeloos kunnen genieten van het strand en de zee. Helaas brengt de zee ook een aantal gevaren met zich mee. Eén van die gevaren is een muistroom. Weinig mensen weten wat een muistroom is en hoe je eruit komt, lees daarom hier de belangrijkste tips.
Zo herken je een muistroom
Een muistroom is een geul tussen twee zandbanken in, waar sterke zeewaartse stroming ontstaat. Deze stroming kan overal langs de kust ontstaan, waardoor het lastig inschatten is waar je het beste kunt zwemmen. Toch is er een manier om een muistroom te ontdekken. Op de plek van de muistroom breken namelijk geen golven, terwijl je die wel ziet waar er zandbanken zijn. Kijk daarom vanaf een afstandje naar het water om te checken waar de zee rustig lijkt. Hier kan je dus beter van wegblijven!
Uit een muistroom komen
Het is goed om te weten dat een muistroom je nooit onder water zal trekken; het zorgt er alleen voor dat je verder van de kust afdrijft. Als je weet hoe je hier mee om moet gaan, hoeft een muistroom niet gevaarlijk te zijn. Het belangrijkst is om niet in paniek te raken, hiermee verlies je energie die je goed kunt gebruiken.
Merk je dat je door een muistroom wordt meegetrokken richting de zee? Steek dan je hand op, zodat de reddingsbrigade en andere strandgangers zien dat je hulp kunt gebruiken. Blijf rustig en drijf op je rug met de stroming mee, totdat je merkt dat de stroming minder krachtig wordt. Een mui kan tot zo’n 100 meter de zee in gaan, waarna de stroming ophoudt. Vanaf dat punt kun je zijdelings terugzwemmen naar de zandbanken, waarna je met de golven mee terug naar de kust kan zwemmen. Belangrijk: probeer niet tegen de muistroom in terug naar de kust te zwemmen. Dit kost veel energie, terwijl zelfs goede zwemmers deze strijd met de zee niet zullen winnen. Als je deze tips volgt, hoeft een muistroom gelukkig niet gevaarlijk te zijn.
Wil je goed voorbereid zijn als het toch misgaat? Volg dan onze cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen en leer onder andere wat je moet doen bij verdrinking. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars jouw cursus vergoedt? Doe nu de vergoedingscheck.