Wat te doen bij een kwallenbeet?

Categorie:
Bijtwonden Zomer EHBO
Tags:
Kwallenbeet Nederland Zee
Leestijd: 3 min

Wil jij lekker gaan zwemmen in de zee? Wees je dan bewust dat je gestoken kan worden door een kwal. In deze blog bespreken we kwallenbeten en hoe je deze het best kunt behandelen. Lees je mee? 

Kwallen in Nederland

Er zit een grote kans in dat jij in Nederland wel eens een kwal hebt gespot. Je ziet ze wellicht in het zeewater drijven of op het strand liggen. Je kan in Nederland verschillende soorten kwallen tegenkomen, zoals: de kompaskwallen, zoetwaterkwallen, oorkwallen en lampenkapjes. 

Wat is een kwallenbeet?

Kwallen ogen mooi, maar je kunt ze beter niet aanraken. Een kwal heeft netelcellen die op de tentakels en bij sommige kwallen zelfs op de hoed zitten. Wanneer je in aanraking bent gekomen met een kwal dan komen deze netelcellen in de huid en zorgen ze voor vervelende klachten.

Symptomen van een kwallenbeet

Ondanks dat de kwallenbeten in de meeste gevallen onschuldig zijn kun je toch klachten ondervinden. Op de plek van de beet krijg je jeuk, pijn en het getroffen lichaamsdeel kan zwellen. Het kan extra vervelend worden als je allergisch bent voor een kwallenbeet. Dan heb je niet alleen jeuk en pijn, maar kan je ook gaan braken en het benauwd krijgen. In zo’n geval is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen zoals de eerste hulp post op het strand.

Kwallenbeet behandelen

  • Je kan de pijn verminderen door het getroffen lichaamsdeel in zo heet mogelijk water (zorg dat de hitte van het water draagbaar is) onder te dompelen voor circa 20 of 30 minuten. 
  • Is er geen heet water in de buurt? Spoel de plek dan af met zeewater of koel de plek met zoet warm water, ijs of een coldpack.
    Tip: spoel het niet af met koud leidingwater, zoet water activeert namelijk de netelcellen weer opnieuw wat de klachten kan verergeren.
  • Verwijder de netel deeltjes met een pincet of schraap het van de huid met hard plastic zoals een bankpasje (wrijf niet, op deze manier komt er namelijk meer gif in de huid).

Wil je meer weten over zeedieren die voor ongemak kunnen zorgen? Lees dan ook de artikelen 'Een steek van de pieterman, wat nu?' en 'Wat moet je doen als je op een zee-egel bent gaan staan?'

Wil jij graag meer leren over EHBO? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck!