Wat te doen bij een kwallenbeet?

Categorie:
EHBO
Tags:
Kwallenbeet Nederland Zee
Leestijd: 3 min

Nederland staat niet echt bekend om de gevaarlijke zeedieren. Je zal niet zo gauw aangevallen worden door een haai. Toch zijn er bepaalde zeedieren waar je beter voor kunt uitkijken in Nederland. Denk aan de kwal.

Kwallen in Nederland

Een dagje strand gaat vaak gepaard met het bewonderen van de kwallen. Je ziet ze wellicht in het zeewater drijven of op het strand liggen. Verschillende soorten kwallen die je in Nederland kan tegenkomen zijn de kompaskwallen, zoetwaterkwallen, oorkwallen en lampenkapjes. Deze kwallen zie je ook terug in de Noordzee.

Wat is een kwallenbeet

Kwallen ogen mooi, maar je kan er beter van af blijven. Een kwal heeft netelcellen. Deze zitten op de tentakels en bij sommige kwallen zelfs op de hoed. Wanneer je een kwallenbeet hebt, komen deze netelcellen op de huid en zorgen voor de klachten na een kwallenbeet.

Symptomen van een kwallenbeet

De gevolgen van een kwallenbeet kunnen heel onschuldig zijn. Op de plek van de beet krijg je jeuk, pijn en het getroffen lichaamsdeel kan zwellen. Toch kan het verloop van zo’n kwallenbeet iets anders verlopen. Je kan allergisch zijn voor kwallenbeten. Dan heb je niet alleen jeuk en pijn, maar kan je ook gaan braken en het benauwd krijgen. In zo’n geval is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen!

Eerste hulp verlenen

Wanneer iemand door een kwal is gebeten, kan je de volgende drie stappen volgen:

- Schraap de netelcellen van de huid.
- Spoel de plek af met zeewater.
- Dompel de plek in zo heet mogelijk water. Het water moet niet zo heet zijn dat het brandwonden of ernstige pijn veroorzaakt.


Let op, indien iemand allergisch reageert op de kwallenbeet, is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen.