Wat te doen bij een kwallenbeet?

Categorie:
Bijtwonden Zomer
Tags:
Kwallenbeet Nederland Zee
Leestijd: 3 min

Nederland staat niet echt bekend om de gevaarlijke zeedieren. Je zal niet zo gauw aangevallen worden door een haai. Toch zijn er bepaalde zeedieren waar je beter voor kunt uitkijken in Nederland, zoals de kwal. Lees hier alles over kwallenbeten en hoe je een kwallenbeet kunt behandelen. 

Kwallen in Nederland

Een dagje strand gaat vaak gepaard met het bewonderen van de kwallen. Je ziet ze wellicht in het zeewater drijven of op het strand liggen. Verschillende soorten kwallen die je in Nederland kan tegenkomen zijn de kompaskwallen, zoetwaterkwallen, oorkwallen en lampenkapjes. Deze kwallen zie je ook terug in de Noordzee.

Wat is een kwallenbeet?

Kwallen ogen mooi, maar je kunt ze beter niet aanraken. Een kwal heeft netelcellen. Deze zitten op de tentakels en bij sommige kwallen zelfs op de hoed. Wanneer je een kwallenbeet hebt, komen deze netelcellen op de huid en zorgen ze voor de klachten na een kwallenbeet.

Symptomen van een kwallenbeet

De gevolgen van een kwallenbeet kunnen heel onschuldig zijn. Op de plek van de beet krijg je jeuk, pijn en het getroffen lichaamsdeel kan zwellen. Toch kan het verloop van zo’n kwallenbeet ook vervelend zijn. Je kan allergisch zijn voor kwallenbeten. Dan heb je niet alleen jeuk en pijn, maar kan je ook gaan braken en het benauwd krijgen. In zo’n geval is het belangrijk om direct professionele hulp in te schakelen.

Kwallenbeet behandelen

  1. De klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen 15 minuten.
  2. Je kan de pijn verminderen door het getroffen lichaamsdeel in zo heet mogelijk water onder te dompelen (maximaal 45 graden).
  3. Geen heet water in de buurt. Spoel de plek dan af met zeewater of koel de plek met lauw, zacht stromend water, ijs of een coldpack.

Bij sommige tropische kwallen kan azijn levensreddend zijn. Gebruik bij Noordzee-kwallen nooit azijn, bij Noordzee-kwallen kan dit de klachten verergeren.

Wil je meer weten over zeedieren die voor ongemak kunnen zorgen? Lees dan ook de artikelen 'Een steek van de pieterman, wat nu?' en 'Wat moet je doen als je op een zee-egel bent gaan staan?'.