Wat te doen bij een slangenbeet?

Categorie:
Steken Bijtwonden
Tags:
Slangenbeet Bos Nederland
Leestijd: 3 min

Jaarlijks overlijden 100.000 mensen aan slangenbeten. De meeste slachtoffers vallen in Afrika en India. Ook in Europa worden ieder jaar duizenden mensen gebeten. Een slangenbeet kan levensgevaarlijk zijn. Indien je wordt gebeten door een niet-giftige slang, dan wordt het een bijtwond genoemd.

Slangen in Nederland

In Nederland komen slangenbeten heel soms voor. Er is één giftige slangensoort in Nederland die je in de natuur kan tegenkomen en dat is de Nederlandse adder. Een beet van deze slang leidt tot milde gifklachten. Toch komen ook ernstige slangenbeten in Nederland voor door bijvoorbeeld mensen die giftige slangen houden en gebeten worden.

Slangenbeet herkennen

Een slangenbeet herkennen kan soms best lastig zijn. Iemand kan zich onwel voelen, zonder dat gelijk zichtbaar is waardoor het zou kunnen komen. Je herkent een slangenbeet aan de volgende symptomen:

- Twee kleine rode wondjes naast elkaar door de beet
- Pijn
- Zwelling
- Verkleuring van de huid

Wat te doen bij een slangenbeet

In Nederland is de kans niet heel groot dat je een giftige slang treft, maar neem toch altijd het zekere voor het onzekere! Het kan zijn dat een giftige slang is ontsnapt bij iemand. Bel altijd 1-1-2 bij een slangenbeet en voorkom dat het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel beweegt. Door beweging verspreidt het gif sneller door het lichaam.