Wat te doen bij een slangenbeet?

Categorie:
Steken Bijtwonden
Tags:
Slangenbeet Bos Nederland
Leestijd: 3 min

Jaarlijks overlijden er 100.000 mensen aan een beet van een slang. De meeste slachtoffers vallen in Afrika en India, maar ook in Europa worden ieder jaar duizenden mensen gebeten. Bij een niet-giftige slang wordt een slangenbeet als bijtwond behandeld. Maar wat moet je doen bij een slangenbeet van een giftige slang? We bespreken het in deze blog.

Giftige slang in Nederland: de Nederlandse adder

In Nederland komen slangenbeten heel soms voor. Er is één giftige slangensoort in Nederland die je in de natuur kan tegenkomen en dat is de Nederlandse adder. Je kunt de adderslang herkennen aan zijn bruine kleur, gele ogen en ronde pupillen. Een beet van deze slang leidt tot milde gif klachten. Toch komen ook ernstige slangenbeten in Nederland voor bij bijvoorbeeld mensen die giftige slangen houden en gebeten worden.

Een vaak voorkomende niet-giftige slang: de ringslang

Een vaak voorkomende waterslang in Nederland is de ringslang. Je kunt hem herkennen aan de gele vlekken aan beide kanten van de hals en de gele oogkleur van de slang. Deze niet-giftige slang is een bedreigde diersoort en mag daarom ook niet in gevangenschap gehouden worden. Een beet van deze slang kan je behandelen als een bijtwond.

Slangenbeet herkennen

Een slangenbeet herkennen kan soms best lastig zijn. Iemand kan zich namelijk onwel voelen, zonder dat het gelijk zichtbaar is waardoor dit is gekomen. Je herkent een slangenbeet aan de volgende symptomen:

- Twee kleine rode wondjes naast elkaar door de beet
- Pijn
- Zwelling
- Verkleuring van de huid

Wat te doen bij een slangenbeet

In Nederland is de kans niet heel groot dat je een giftige slang treft, maar neem toch altijd het zekere voor het onzekere wanneer je hier niet zeker van bent. Het kan zijn dat een giftige slang is ontsnapt bij iemand. Bel altijd 112 bij een slangenbeet en voorkom dat het slachtoffer het getroffen lichaamsdeel beweegt. Door beweging verspreidt het gif sneller door het lichaam. Probeer de wond niet uit te zuigen, hierdoor kan er namelijk gif in de mond terecht komen, wat je uiteraard wilt voorkomen.

Wil je in de praktijk leren hoe je het beste eerste hulp kunt verlenen? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck!