Wintertenen: ijskoud en oncomfortabel

Categorie:
EHBO Onderkoeling
Tags:
EHBO Onderkoeling
Leestijd: 3 min

Terwijl sommige mensen met een warme kop chocomel lekker nagenieten van hun schaatsdag, hebben andere mensen last van wintertenen. Ken jij ze ook? De jeukende, oncomfortabele en ijskoude teentjes? Hoe krijg je ze en misschien nog wel belangrijker, hoe kom je er van af? Lees gauw verder.

Hoe krijg je wintertenen?

Wintertenen (of handen), ook wel genaamd perniones, krijg je als het erg koud is buiten. De klachten die bij wintertenen horen zijn vaak niet ernstigs en zullen na het verwarmen van de voeten ook in de meeste gevallen snel weer overgaan. Wist jij dat wintertenen bij iedereen kan voorkomen, van jong tot oud? Het komt overigens wel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Hoe krijg je eigenlijk wintertenen? Bij koud weer kan het zijn dat bloedvaten in de huid tijdelijk vernauwen. Hierdoor zal het bloed minder goed doorlopen en krijgt de huid minder zuurstof. Hierdoor kunnen de wintertenen, inclusief verkleuring van de huid ontstaan.

Symptomen bij wintertenen

De symptomen die bij wintertenen horen zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn aan de tenen. Daarnaast kan het zijn dat de kleur van de tenen veranderd naar een blauw of paars-blauwe kleur. Het kan ook zijn dat de plekken wat opgezwollen raken. Bij ernstige wintertenen kunnen er, na het krabben, ook wondjes, ontstekingen en blaren ontstaan.

Hoe kun je wintertenen voorkomen?

Als jij gevoelig bent voor het krijgen van wintertenen is het belangrijk om je goed warm aan te kleden, vooral met warme sokken. Zorg er voor dat je schoenen en sokken niet te strak zitten, dit kan er namelijk voor zorgen dat de bloedstroom wordt bekneld. Dit komt de wintertenen niet ten goede. Zorg er daarnaast voor dat je sokken van katoen of wol zijn en vermijd kunstof sokken. Je kunt daarnaast ook de doorbloeding stimuleren door middel van wisselbaden of een massage van de voeten. Bij een wisselbad kan je het best jouw voeten 3 minuten in warm water zetten en dan 30 minuten in koud water, dit kan je een aantal keer herhalen.

Het kan ook helpen om veel te bewegen om ervoor te zorgen dat het bloed goed door het lichaam blijft stromen en hiermee de tenen ook van zuurstof voorzien blijven. Ben je een roker en heb jij elk jaar in de winter last van wintertenen? Overweeg dan om te minderen of wellicht helemaal te stoppen. Roken heeft namelijk een negatief effect op de hoeveelheid bloed die in de huid kan komen, wat de wintertenen kan verergeren.

Wat te doen bij wintertenen?

Het is niet aan te raden om de tenen gelijk tegen een warme verwarming te drukken. Het is namelijk belangrijk om de tenen langzaam op te warmen als je wintertenen hebt. Als je wintertenen hebt dan is er sprake van een lichte bevriezing van de tenen. Wrijf de tenen niet warm, want hiermee kan je de (licht-bevroren) huid kapot wrijven. Je kan ook bij de drogist een zalf kopen die helpt bij wintertenen. Mocht je aanhoudende klachten hebben, dan kan je met de huisarts overleggen wat belangrijke vervolgstappen zijn.

Wat te doen bij onderkoeling?

Stel dat je echt heel erg koud bent geworden en de kou niet alleen wintertenen veroorzaakt maar ook onderkoeling, dan is het belangrijk om andere stappen te ondernemen. Wij schreven eerder al een blog over lichte en ernstige onderkoeling. Hier bespreken wij hoe je onderkoeling herkent en wat je precies moet doen om te helpen in nood. Lees de blog over onderkoeling hier.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.