Een paniekaanval. Wat nu?

Categorie:
EHBO
Tags:
ehbo
Leestijd: 3 min

Een paniekaanval kan iedereen overkomen. Het is niet prettig en het kan voor sommige mensen een nieuwe en overweldigende ervaring zijn. Wat is een paniekaanval en hoe kan je hier het beste mee omgaan? We bespreken het hieronder.

Wat is een paniekaanval?

Bij spanning en angsten kunnen er naast mentale ook lichamelijke klachten optreden. Bij stress en spanning maakt het lichaam namelijk het stresshormoon adrenaline aan. Hierbij maakt het lichaam zich er klaar voor om snel te kunnen reageren bij (mogelijk) gevaar. Op het moment dat de angsten jouw lichaam overnemen, dan heb je een paniekaanval. Deze aanval kan variëren van een paar minuten tot langer dan een uur.

Een paniekaanval kan verschillend zijn voor verschillende mensen. Hierbij speelt mee of je wel eens eerder een paniekaanval hebt gehad en al weet wat er gaat komen of dat het je compleet verrast. Daarnaast speelt de mate van stress ook een rol en is zelfs voor dezelfde persoon de ene paniekaanval de andere niet. Wees alert op de symptomen die we hieronder verder toelichten, om te begrijpen wanneer iemand (of jijzelf) mogelijk een paniekaanval kan hebben.

Welke symptomen horen er bij een paniekaanval?

Bij een paniekaanval zijn er vaak mentale en lichamelijke klachten merkbaar. Deze kunnen elkaar ook nog eens versterken. De mentale aspecten van een paniekaanval kunnen onder andere het volgende zijn: het gevoel van paniek, graag willen wegrennen of schreeuwen, niet goed meer kunnen nadenken en niet meer weten wat je moet doen. De lichamelijke aspecten kunnen onder andere variëren van hartkloppingen, licht gevoel in het hoofd, benauwd worden, trillen, zweten en wazig zien. Vaak zal een persoon met een paniekaanval meerdere symptomen tegelijkertijd ervaren.

Vaak zijn de symptomen erg vervelend om mee te maken. Dit kan vooral erg overweldigend zijn als iemand nog nooit een paniekaanval heeft meegemaakt en niet goed weet wat er aan de hand is. Het kan zelfs zo erg worden dat iemand het gevoel heeft dat hij of zij de controle verliest, gek is geworden of het gevoel kan hebben dat ze dood gaan zonder dat dit ook echt gebeurt. Erg vervelend dus!

Wat moet je doen tijdens een paniekaanval?

Als jij zelf een paniekaanval hebt is het belangrijk om op je adem te letten. Dit is namelijk omdat de ademhaling bij angst en spanning in de war raakt en dit de paniekaanval kan helpen veroorzaken. Bij een paniekaanval kun je dus het beste diep in en uit ademen. Adem 4 seconde in en 7 seconden uit en houd dit een tijdje vol, je kunt hierbij de ogen sluiten als dit comfortabel genoeg is.

Daarnaast is het belangrijk om weer terug in je lichaam te komen. Dit kan je doen door te ademen, door een rondje buiten te lopen, te schrijven of te praten. Het is ook erg belangrijk om te beseffen dat de symptomen op een gegeven moment weer over gaan. Dit besef kan ondanks dat het nog niet over is een geruststelling zijn.

Hoe kan je iemand helpen bij een paniekaanval?

Het is belangrijk om het slachtoffer gerust te stellen. Geef bijvoorbeeld aan dat je bij hem blijft en er voor hem bent. Leg daarnaast uit dat de benauwdheid niet door een tekort aan zuurstof komt maar door de paniekaanval. Begin met rustig ademhalen en vraag of het slachtoffer met je mee doet. Daarnaast kan je het slachtoffer in een halfzittende houding zetten, mits het slachtoffer dit wilt, zo gaat de ademhaling namelijk het makkelijkst.

Daarnaast heb je het vast wel eens eerder gehoord: communicatie is key! Het is erg belangrijk om goed door te vragen wat iemand meemaakt als iemand een ‘vermoedelijke’ paniekaanval heeft. Daarnaast kan jij vragen of het slachtoffer één of meerdere van de symptomen voelt, op het moment dat jij vermoed dat iemand anders paniek ervaart. Door het benoemen van de symptomen kan de eerste stap gemaakt worden om iemand uit de paniekaanval te krijgen.

Wanneer bel je de huisarts of 112?

Mocht iemand écht niet uit zijn paniekaanval komen, dan raden we je aan om een huisarts te bellen. Zij zijn getraind voor deze situaties en kunnen verder helpen. Bel daarnaast ook altijd de huisarts als een slachtoffer druk of pijn op de borst ervaart die niet weggaat als ze gaan liggen, benauwdheid die niet bij een paniekaanval hoort of als alle adviezen hierboven niet helpen. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.