Wist jij dat er een grote kans bestaat dat jij jouw EHBO-cursus volledig vergoed krijgt? Veel verzekeraars vergoeden namelijk jouw cursus als je aanvullend verzekerd bent en als jij jouw eigen risico voor dit jaar al hebt verbruikt. Doe nu de vergoedingscheck en ontdek of dit ook voor jou geldt! In deze blog bespreken wij 6 ervaringsverhalen van onze EHBO-cursisten over reanimatie, brandwonden en meer. Lees je mee?
1. Reanimatie
Het reanimeren van een baby is iets wat we allemaal hopen nooit mee te hoeven maken. Toch overkwam het Esther. Tijdens het ongeval wist Esther precies wat ze moest doen, omdat ze voorheen een EHBO-cursus had gevolgd. Deze cursus had ze gevolgd omdat ze meer wilde leren over onder andere brandwonden. Nooit had ze gedacht dat deze kennis haar baby zou redden. Lees Esther’s verhaal over de reanimatie hier.
2. Brandwond
Er stond een mok hete thee op tafel en in een onoplettend moment viel deze om. Levien had niet goed opgelet en haar vierjarige dochter speelde onder de tafel. Het hete water viel gelukkig bijna volledig langs haar dochter. Toch was er wat heet water in de hals en het gezicht van haar dochter terechtgekomen.
Levien nam het zekere voor het onzekere en belde de alarmcentrale. Ze wist namelijk dat bij brandwonden in het gezicht, de hals of bij de luchtwegen je altijd 112 moet bellen. Terwijl ze belde liet ze haar dochter rechtop zitten en sprak ze met de medewerkster van de meldingscentrale over de vervolgstappen. Uiteindelijk kwam het allemaal goed met haar dochtertje. Levien gaf aan dat ze zich zelfverzekerd voelde in haar keuzes doordat ze eerder kennis had opgedaan over dergelijke voorvallen in een EHBO-cursus.
3. Hartaanval
Anton heeft een hartaanval gehad. Dat was schrikken, niet alleen voor hem maar ook voor zijn familie die hierbij aanwezig was. Gelukkig wist zijn zoon Rens precies wat hij moest doen door de training die hij had gehad tijdens een EHBO-cursus. Het snelle handelen heeft uiteindelijk veel verschil gemaakt. Lees hier het verhaal van Anton.
4. Verstikken
Druiven, knikkers, kralen en noten; kinderen stoppen vaak van alles in hun mond. Ongevaarlijk is dit niet want de etenswaren of de voorwerpen kunnen zomaar vast blijven zitten in de keel van het kind. Verstikkingsgevaar ligt hierbij al gauw op de loer. Marjon heeft in haar jeugd zelf meegemaakt dat er iets in haar keel bleef vastzitten.
Dit vindt ze zo eng dat ze graag beter wilde leren wat ze moet doen bij verstikking. Tijdens de cursus leerde ze precies voor welke etenswaren en voorwerpen ze moet uitkijken. Daarnaast leerde ze wat ze moet doen in geval van nood. Deze kennis maak Marjon comfortabeler met haar eigen gebeurtenis en hiermee ook met het geval dat dit een keer bij een kindje in haar buurt zou kunnen gebeuren.
5. Gevallen van hoogte
Nathan was op een tafel gaan staan toen hij met zijn broers ‘de vloer is van lava’ speelde. Hij dacht dat de tafel sterk genoeg was maar dit bleek niet zo te zijn. Nathan viel op de grond en hij merkte dat zijn been pijn deed. Nathan’s moeder kwam gelijk naar hem toe en vroeg hem hoe het ging. Ze zag dat hij pijn had aan zijn enkel maar dat ging na een half uur weer een stuk beter.
Daarnaast merkte ze op dat Nathan niet hoger was gevallen dan zijn eigen lichaamslengte en dat hij geen tintelingen voelde in zijn handen of voeten. Ook zag ze niks anders opvallends. De moeder van Nathan herinnerde zich de symptomen die zorgelijk kunnen zijn tijdens een val van een hoogte, omdat ze een cursus EHBO bij Baby's en Kinderen had gevolgd. Dit gaf haar de rust en de kennis om zelfverzekerd met de val om te gaan. En Nathan? Hij speelde een uur later gewoon weer verder met zijn broers.
6. Erg geschrokken
Nathalie was erg geschrokken toen haar dochter bijna werd aangereden door een fietser. Ze trok haar dochtertje nog net op tijd weg van het fietspad. De eerste reactie van Nathalie was om boos te worden op haar dochtertje, het was een reflex-reactie. Nathalie herinnerde zich dat goede communicatie tijdens een ongeval fijn is voor een kind. Ze ademde even rustig in en legde toen rustig uit wat er aan de hand was. Daarna gaf ze haar dochter een knuffel. Lees hier meer over het communiceren met kinderen tijdens een noodgeval.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.