Beroerte herkennen

Categorie:
Hersenen EHBO
Tags:
Tips Beroerte
Leestijd: 3 min

Ieder jaar worden er zo’n 40.000 mensen getroffen door een beroerte. Dat zijn ongeveer 110 mensen per dag, zo blijkt uit de cijfers van de Hartstichting. Weet jij hoe je een beroerte kunt herkennen en hoe je het beste kunt helpen in geval van nood? Lees snel verder wat jij het beste kunt doen.

Hoe herken je een beroerte?

Een beroerte herken je vaak aan drie belangrijke kenmerken:

  • Een scheve mond: de mondhoek hangt aan een zijde omlaag
  • Onduidelijke spraak: het slachtoffer kan zich onvoldoende of helemaal niet verstaanbaar maken
  • Een verlamde arm: bij het optillen of strekken van de arm kan kan een arm niet omhoog getild worden of zakt de arm naar beneden

Andere belangrijke kenmerken zijn bijvoorbeeld ernstige hoofdpijn, niet goed kunnen staan, duizeligheid, evenwichtsstoornissen en bewusteloosheid.

Wat is een beroerte eigenlijk?

Een beroerte staat ook wel bekend als Cerebrovasculair Accident. Dit is de medische verzamelnaam van alle aandoeningen in de hersenen waarbij een probleem van de bloedvoorziening aan de hersenen ten grondslag ligt.

Een beroerte is een stoornis in de hersenen. De hersenfunctie kan op diverse manieren verstoord worden:

  • Door een bloedprop die een hersenslagader afsluit (herseninfarct)
  • Door een springend bloedvat in de hersenen (hersenbloeding)
  • Door een tijdelijke doorbloedingsstoornis (TIA)

Mogelijke oorzaak van een beroerte

Een beroerte is vaak de oorzaak van een verminderde kwaliteit van de binnenwand van de bloedvaten. Dit kan komen door een ongezonde levensstijl, door ouderdom, door een te hoge bloeddruk, door aangeboren afwijkingen of door een verhoogd cholesterolgehalte. Je verkleint de kans op een (nieuwe) beroerte door niet te roken, gezond te eten en voldoende te bewegen.

Handelen bij een beroerte

Is het slachtoffer bewusteloos en heeft hij een normale ademhaling? Leg hem dan in de stabiele zijligging. Controleer daarnaast de vitale functies en bel 112.

Is het slachtoffer aanspreekbaar? Bekijk of je signalen van een beroerte herkent: 

  • Mond: controleer of de mond scheef staat of naar beneden hangt.
    Tip: vraag de persoon om z’n tanden te laten zien.
  • Spraak: controleer of het slachtoffer uit z’n woorden komt.
    Tip: vraag het slachtoffer een zin uit te spreken.
  • Arm: controleer of een arm of been verlamd is.
    Tip: vraag het slachtoffer om beide armen naar voren te strekken en de binnenkant van de handen naar boven te draaien. Kijk of een arm wegzakt. 

Bij signalen van een beroerte bel je meteen 112. Het slachtoffer dient dan zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht worden. Twijfel je of er sprake is van een beroerte? Neem dan het zekere voor het onzekere en bel gelijk 112.

Wil je in de praktijk leren hoe je het beste eerste hulp kunt verlenen? Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt?  Doe de vergoedingscheck!