Een snijwond (en andere huidwonden) behandelen.

Categorie:
EHBO
Tags:
ehbo wonden
Leestijd: 2 min

Er zijn verschillende soorten huidwonden. Je hebt snijwonden, een bijtwond, schaafwonden en scheur verwondingen. Deze wonden stoppen vanzelf weer met bloeden, ook als je er niks aan doet. Toch bespreken we in deze blog wat je het best kunt doen in geval van een huidwond. Lees je mee?

Wat te doen bij een snijwond?

Het kan zomaar gebeuren, dat je per ongeluk in je vinger hebt gesneden. Spoel een snijwond als eerst schoon met drinkbaar water. Als er geen drinkbaar water in de buurt is, dan desinfecteer je de wond met een huidontsmettingsmiddel. Kleine snijwonden (onder 1 cm) kun je afplakken met een pleister. Voor grotere snijwonden of wijkende snijwonden (wondranden die niet tegen elkaar aankomen) moet je altijd contact opnemen met de huisarts. Je kan een wijkende wond met een zwaluwstaartje of met een steriel gaasje en verband tijdelijk dichten.

Wat te doen bij schaafwonden?

Oh nee, je bent gevallen en je hebt een grote schaafwond op je scheenbeen. Wat moet je nu eigenlijk doen? Het is als eerst belangrijk om de schaafwond te spoelen met drinkbaar water. Daarna kun je de wond het beste laten drogen aan de lucht. Je hoeft de wond dan pas te verbinden als je kleding over de wond heen moet trekken. Voor grote schaafwonden (groter dan de hand van het slachtoffer) of vervuilde wonden moet je contact opnemen met de huisarts.

Wat te doen bij een bijtwond en scheurwond?

Bij een bijtwond moet je altijd contact opnemen met de huisarts. De huisarts zal namelijk kijken of je gevaccineerd moet worden voor tetanus of hondsdolheid. Totdat je de huisarts hebt gezien kan je de wond verbinden met een steriel gaasje en een verband. Bij een scheurwond (bijvoorbeeld wanneer je bent blijven hangen in prikkeldraad), moet je (tenzij het echt een kleine wond is) ook naar de huisarts.

Wat is nog meer goed om te weten?

Elke wond zal gaan ontsteken (met een zwelling, roodheid en jeuk). Dit is een normaal genezingsproces. Toch voorkom je graag een infectie die voor erger wordende pijn, pus, koorts en andere wond lekkages zorgt. Daarom is het belangrijk om een huidwond altijd op de juiste manier te behandelen. Laat voorwerpen in de wond zitten, deze kunnen namelijk de wond erger laten bloeden als je ze verwijdert. De huisarts kan hier naar kijken.

Als je een wond verbindt, verbind dan altijd richting het hart; van de voet naar de dij, van de hand naar de schouder. Wikkel het verband niet terug, dit kan namelijk trombose veroorzaken. Het kan moeilijk zijn om de grote of diepte van een wond in te schatten en daarom wordt er vaak gekeken naar actieve bloedingen om te zien hoeveel bloed iemand verliest en of het vanzelf stopt of niet. Neem een kijkje bij onze eerder geschreven blog over actieve bloedingen om meer te leren.

Hoe werkt het nou allemaal precies? Tijdens een cursus EHBO bij Volwassenen leer jij huidwonden en actieve bloedingen van top tot teen behandelen. Wist jij trouwens dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO cursus van Livis vergoedt? Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.