Alles over een voedselvergiftiging: herkennen, behandelen en voorkomen

Categorie:
Vergiftiging EHBO
Tags:
Voedselvergiftiging EHBO
Leestijd: 4 min

Buikkrampen, misselijkheid en naar het toilet moeten gaan, terwijl je net zo lekker had gegeten bij dat ene restaurantje. Herkenbaar? Grote kans dat je last hebt gehad van een voedselvergiftiging. Lees hier hoe je een voedselvergiftiging herkent, behandelt en voorkomt. 

Hoe herken je voedselvergiftiging?

In de meeste gevallen kun je niet direct aan je maaltijd merken dat deze ziekmakende bacteriën of virussen bevat. Vergiftigd voedsel heeft namelijk niet altijd een andere smaak. De bacteriën in voedsel komen vooral voor wanneer het eten te lang en te warm bewaard is, of als het eten nog rauw is. Zelfs dan hoef je niet altijd ziek te worden van de bacteriën; de meesten doen namelijk geen kwaad!

Heb je toch iets verkeerds gegeten? Dan zul je dit ongeveer tussen de drie uur en drie dagen na de besmetting merken. De volgende symptomen kunnen een teken zijn van een voedselvergiftiging: 

  • Buikpijn of buikkrampen
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree

In sommige gevallen kun je ook draaierig zijn, hoofdpijn of koorts hebben of bloed of slijm in de ontlasting terugzien. De klachten van een voedselvergiftiging zijn in de meeste gevallen best heftig, maar binnen 1 tot 3 dagen weer voorbij. Blijf je langer last houden? Neem dan contact op met je huisarts. Als een klein kind langdurig moet braken en weinig vocht binnenhoudt, dan is het aan te raden om gelijk naar de huisarts te gaan.

VergoedingscheckVergoedingscheck

Wat te doen bij voedselvergiftiging?

Als je een voedselvergiftiging hebt opgelopen, is het belangrijk om goed te drinken. De kans op uitdroging is namelijk aanwezig. Als je regelmatig moet overgeven, kun je het beste steeds kleine hoeveelheden water, thee, bouillon of verdund vruchtensap drinken. Ook is het raadzaam om in kleine hoeveelheden te blijven eten. Je lichaam heeft gezond eten nodig en vooral vezels zijn goed voor je darmen.

Lukt het helemaal niet om iets binnen te houden? Dan is het beste medicijn om te luisteren naar je lichaam; eet en drink dan eventjes niks. Blijven de klachten aanhouden en merk je geen verbetering door de rust die je jouw lichaam geeft? Houd je aanhoudend helemaal niets binnen? Neem dan contact op met je huisarts en overleg wat je het beste kunt doen.

Voedselvergiftiging voorkomen

Door te weten hoe je hygiënisch om kan gaan met jouw eten, kun je een voedselvergiftiging voorkomen. Bewaar je maaltijden altijd op de juiste temperatuur en sluit houdbare voedingswaren af. Heb je lekkere garnalen bij de visboer gehaald? Vergeet dan niet om ze thuis meteen in de koeling te leggen (zet de koelkast op 4°C). Ook is het van belang om je maaltijden op de juiste wijze te bereiden. Een restje van je maaltijd over? Bewaar deze dan maximaal nog 1 tot 2 dagen in de koelkast en gooi het daarna weg. Zonde? Ja, maar zo geef je ziekmakende bacteriën geen kans. 

En natuurlijk ook niet onbelangrijk: kook schoon! Was goed je handen voor je begint te koken, maar ook als je net rauw vlees of vis hebt aangeraakt. Maak tussendoor snijplanken en messen schoon en was de groenten uit de supermarkt. Scheid rauw en bereid voedsel en gebruik niet dezelfde snijplank voor rauw vlees en groente. Zo doe jij er alles eraan om een voedselvergiftiging te voorkomen en een heerlijke maaltijd op tafel te zetten.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoeden? Check hier jouw voordeel.