Voorbereiden op het verlenen van eerste hulp

Categorie:
EHBO
Tags:
Eerste Hulp EHBO
Leestijd: 3 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val van de trap, een schuiver op een gladde straat of een steek van een wesp, het kan iemand zo gebeuren. Zorg er daarom altijd voor dat je goed voorbereid bent op het verlenen van eerste hulp. Je kan verschillende maatregelen treffen.

Zorg voor een goedgevulde EHBO-kit

Bewaar bijvoorbeeld pleisters, een pincet, een verbandschaar, zwachtels, kompressen en verband in een verbanddoos. Benieuwd wat je precies nodig hebt in een EHBO-kit? Bekijk dan hier onze handige checklist. 

Ken alle belangrijke telefoonnummers

Zorg dat je belangrijke telefoonnummers weet, zoals het nummer van de huisarts. Daarnaast is het handig als je in jouw eigen telefoon een ICE-nummer opslaat (In Case of Emergency) voor het geval er iets met jou gebeurt. Hulpverleners kunnen op deze manier je contactpersoon bereiken zonder de toegangscode op je mobiele telefoon in te voeren.

Vind een AED in de buurt

Weet waar je een AED kunt vinden bij jou in de wijk of in de buurt van je werk, (sport)club of andere plek waar je vaak bent. Je kan een AED vinden via AED kaarten of via bijvoorbeeld de Rode Kruis app. Let goed op de AED sticker bij de ingang van gebouwen.

Houd je kennis up to date

Met het volgen van een EHBO-cursus weet jij wat je moet doen in ernstige en minder ernstige gevallen. Zo leer je onder andere reanimeren, een AED gebruiken, wonden verbinden en wat te doen bij verstikking, verslikking of een vergiftiging. Via Livis kan je een EHBO-cursus volgen voor volwassenen of EHBO bij Baby's en Kinderen volgen. 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoedt een EHBO-cursus van Livis. Benieuwd of jij ook voor een vergoeding in aanmerking komt? Doe dan hier de handige check.