Wat te doen bij een allergische reactie na een wespensteek?

Categorie:
EHBO Allergie
Tags:
EHBO Allergie
Leestijd: 3 min

Ze zoemen, ze komen gevaarlijk dichtbij en ze houden van jouw zoete drankjes; we hebben het over de wesp. Voor sommige mensen een onschuldig beestje, voor anderen een gevaar voor hun gezondheid. Waarom? Een allergische reactie van een wesp kan een hoop complicaties met zich meebrengen. Leer hier meer over in deze blog.

Wat is een wesp?

Een wesp is een gevleugeld geel-zwart gestreept insect. Een wesp heeft een angel waarmee ze een mens kan steken. De angel van de wesp heeft geen weerhaken en blijft daardoor ook niet in de huid vastzitten. Is dit wel het geval? Dan is het waarschijnlijk een steek van een bij geweest. Bij een bijensteek moet je eerst de angel verwijderen door de angel weg te schrapen met je nagel, de botte kant van een mes of een bankpasje.

Waarom steken wespen?

Wespen steken voornamelijk als ze zich bedreigd voelen of bekneld zijn geraakt. Ga daarom niet om je heen slaan als je een wesp ziet maar loop rustig weg. Je zult de meeste wespen in de zomer zien, vooral in de maand augustus. Wespen houden van zoetigheid; ze zullen daarom op jouw zoete drankjes of etenswaren afkomen. Als je je hier bewust van bent zal je ook minder schrikken waardoor je de kans op een schrikreactie (en om je heen slaan) verkleind.

Wat moet je doen als je gestoken bent door een wesp?

Als je gestoken bent door een wesp zul je eerst een stekende pijn ervaren. De plek waar je gestoken bent zal rood worden en er zal een bult ontstaan met een witte kleur en daarin een gaatje. Koel de plek van de steek met water, een ijsklontje of een koud kompres. Gebruik eventueel een zalf tegen de huidirritatie, bijvoorbeeld een zalf met menthol, aloë vera of calendula (gebruik volgens bijsluiter).

Wat moet je niet doen als je gestoken bent door een wesp?

Het is belangrijk om niet te krabben, wrijven of het gif van de wesp uit de huid te zuigen. Je krijgt het gif er namelijk niet uit, ondanks dat veel mensen dit wel denken. Mocht iemand (of jij zelf) een allergische reactie hebben, raak dan niet in paniek. Hieronder leggen we de stappen uit die jij kunt nemen bij een allergische reactie.

Wat te doen bij een allergische reactie na een wespensteek:

Hoe herken je eigenlijk een allergische reactie? Vaak zullen er een of meerdere van de volgende symptomen zich voordoen:

  • Gevoel van angst en onrust
  • Vlekken en roodheid
  • Jeuk
  • Misselijkheid, braken en/of diarree
  • Zwellingen van de tong en keel
  • Moeilijke ademhaling
  • Aanhoudend hoesten
  • Daling van de bloeddruk
  • Duizeligheid en bewusteloosheid
  • Shock toestand

Zodra het slachtoffer last heeft van meerdere, ernstige vormen van bovengenoemde klachten, is er sprake van anafylaxie. Dit is een allergische reactie. Het is belangrijk om nu de juiste actie te ondernemen. Lees hier meer over in deze blog: een allergische reactie, wat nu?

Gestoken door een hoornaar?

Een hoornaar is een wespensoort die wel twee keer zo groot kan zijn als een gewone wesp. Ze zijn minder agressief en steken alleen als je te dicht in de buurt van hun nest komt. Hoornaars komen daarnaast ook niet af op zoetigheid. Wel doet een steek van de hoornaar meer pijn dan een normale wespensteek. Maar maak je geen zorgen, het gif is minder krachtig. Je kunt hier dezelfde stappen ondernemen als bij een steek van een wesp (of bij een allergische reactie).

Extra tips

Hieronder nog een aantal extra tips om er voor te zorgen dat jij niet gestoken wordt door de wesp: 

  • Houd eten en drinken buiten bereik. Dek daarom al het eten en drinken af.
  • Sla nooit naar wespen. De kans is groot dat ze zich bedreigd voelen en in de tegenaanval gaan.
  • Hang horren voor ramen en deuren om wespen buiten te houden.
  • Plaats een wespenval of verjaag wespen met geuren.
  • Blijf je last houden van een wespenplaag? Schakel een lokale bestrijder in.

Wil je meer weten over een ernstige allergische reactie en hoe je hierbij kunt helpen? Schrijf je dan in voor de Online cursus Ernstige Allergie.