Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan het zomaar zijn dat jij of iemand in jouw buurt van een ladder, trap of iets anders hoogs valt. Daarnaast is het zo dat ruim een vijfde (22%) van de klus slachtoffers letsel heeft door het vallen van een hoogte. Weet jij wat je moet doen bij nek- en wervelletsel? Je leest er hieronder meer over.
Verschijnselen nek- en wervelletsel
Soms is niet direct duidelijk of er wervelletsel is. Wanneer het slachtoffer buiten bewustzijn is, kan hij ook de klachten daarvan niet kenbaar maken. Je zult dan aan de hand van wat er is gebeurd, moeten afwegen of wervelletsel mogelijk het geval kan zijn. Houd bij verkeersongelukken of ongevallen met een wat hogere snelheid altijd rekening met nekletsel. Het vallen van een gevaarlijke hoogte kan ook nekletsel veroorzaken. Een maatstaf die je kunt aanhouden om te weten wat een gevaarlijke hoogte is, is een hoogte hoger dan de eigen lichaamslengte.
Leer een gestructureerde aanpak en zelfverzekerd beslissingen nemen
Kinderen ontwikkelen zich vaak spelenderwijs en juist tijdens het spelen kan er soms iets mis gaan. Wij weten allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit en ook hoe lastig het kan zijn om adequaat te handelen als er plotseling iets gebeurd. Juist dan is het belangrijk dat je weet wat je moet doen. In de cursussen leer je te kijken naar een ongevalssituatie door middel van een gestructureerde aanpak. Door het toepassen van de ABCDE-Methode weet je als cursist welke beslissingen je moet maken in geval van nood. Dit maakt je zelfverzekerd.
Wat te doen bij het vermoeden van nek- en wervelletsel?
Heb je het vermoeden van nek- of wervelletsel bel je 112 zodat hulp onderweg is. Er kunnen twee gevallen aan de hand zijn. Het kan zijn dat het slachtoffer bij bewustzijn is en het kan zijn dat het slachtoffer bewusteloos is. We bespreken beiden gevallen hieronder.
Eerste hulp bij een slachtoffer dat bij bewustzijn is
Als het slachtoffer bij bewustzijn is weten we dat hij of zij ademt en een hartslag heeft. De eerste zorg die jij hebt als hulpverlener is om er voor te zorgen dat er geen verder letsel ontstaat, zoals een verlamming. Hiervoor is het van belang dat het slachtoffer niet beweegt.
Benader het slachtoffer in zijn of haar gezichtsveld, zodat hij het hoofd niet hoef te bewegen. Vertel het slachtoffer dat hij niet mag bewegen en geef hem een punt om op te focussen zodat dit makkelijker wordt. Eventueel kan jij of een omstander het hoofd van het slachtoffer stabiliseren door het hoofd zonder te bewegen vast te houden, maar overleg dit goed met het slachtoffer voordat je dit doet. Anders kan dit juist voor onrust zorgen.
Leren volgens de ABCDE-Methode
We vertelden het al: beide cursussen worden gegeven volgens de ABCDE-Methode. Je leert als cursist om van top tot teen te kijken naar wat er precies aan de hand is met een persoon betrokken bij een ongeval. Daarnaast leer je met deze methode beter risico’s in te schatten bij een ongeluk of in geval van nood. Dit leidt ook tot het beter kunnen uitleggen wat er aan de hand is tegen eventuele hulpdiensten.
Als het slachtoffer bij bewustzijn is kan je bespreken of hij het volgende ervaart:
- Het slachtoffer klaagt over pijn in de nek of rug op de breukplaats
- Eventueel kan het slachtoffer de nek of de rug niet goed bewegen
- Het slachtoffer heeft tintelingen in de armen en/ of benen. De wervel is gebroken en geeft druk op de zenuwen door een lichte verschuiving.
- Het slachtoffer heeft verlammingsverschijnselen.
Eerste hulp bij een slachtoffer dat bewusteloos is
Is het slachtoffer bewusteloos of verliest hij het bewustzijn dan weten we niet of hij nog een ademhaling en hartslag heeft. Om een ademhaling te hebben moeten de luchtwegen werken. Bedreigingen voor de werking van de luchtweg moeten dan ook worden weggenomen en hiervoor moet het slachtoffer op zijn rug liggen. Juist de rugligging is dan weer gevaarlijk voor de ademhaling omdat het slachtoffer kan stikken in zijn ‘slap geworden’ tong of omdat braaksel niet uit de mond kan lopen maar terug te longen in loopt. De luchtweg vrijmaken en daardoor de ademhaling mogelijk te maken is dan belangrijker dan de kans op de risico van een verlamming door het nekletsel.
Je leert eerste hulp te verlenen in een EHBO cursus zodat jij samen in een noodgeval samen met de meldcentrale de situatie op een zelfverzekerde manier kunt aanpakken. Een EHBO cursus zal helpen om alle handelingen onder te knie te krijgen die nodig zijn bij het juist handelen bij iemand met nekletsel. Jij leert in een cursus bijvoorbeeld te helpen bij een slachtoffer die niet ademt of wat je moet doen als iemand met nekletsel moet overgeven.
Zorg ervoor dat je zeker weer wat je moet doen als er een ongeluk gebeurt. Tijdens de cursus EHBO bij Volwassenen leer je zelfverzekerd en adequaat handelen. Geef je snel op! Wist je daarnaast dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Kijk hier of dat ook in jouw geval zo is.