BHV-Cursus: wij beantwoorden 5 veelgestelde vragen over bedrijfshulpverlening

Categorie:
BHV
Tags:
BHV EHBO
Leestijd: 2 min

BHV staat voor Bedrijfshulpverlening en is een cursus die jij als werkgever aan jouw werknemers kan aanbieden om de veiligheid in jouw bedrijf te waarborgen. Bij een BHV-cursus leer je omgaan met gevaarlijke situaties zoals bij brand, je leert reanimeren en het analyseren en behandelen van kleine en grotere letsels. Hoe fijn is het om te weten dat er mensen aanwezig zijn in jouw bedrijf die de kennis en de zelfverzekerdheid in huis hebben om adequaat te kunnen handelen in geval van nood. Hieronder kijken we naar een aantal vragen die jij kan hebben over  het volgen van een BHV-Cursus.

Is een BHV-Cursus verplicht?

Het is wettelijk verplicht voor elke werkgever, zelfs al bij een bedrijf met 1 persoon in dienst, om werknemers in dienst te hebben die een BHV-cursus hebben gedaan. Deze werknemers zijn na een BHV-cursus de BHV’ers die adequaat kunnen handelen in geval van nood in jouw bedrijf. In deze cursus worden de cursisten voorbereid op calamiteiten zoals bij brand, het reanimeren en het bieden van eerste hulp. Deze wettelijke verplichting is opgesteld in de arbowet (lees meer hierover in Artikel 3 en Artikel 15).

Hoeveel personen moeten een BHV-cursus hebben gevolgd in mijn bedrijf?

Bij het bepalen van een BHV plan voor jouw bedrijf wordt er rekening gehouden met de grootte van jouw organisatie en de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die bij jouw bedrijf horen. Hierop gebaseerd wordt er gekeken hoeveel personen in jouw bedrijf een BHV-cursus moeten doen. Daarom is het ook niet wettelijk vastgelegd hoeveel personen in jouw bedrijf deze cursus moeten volgen. Wel is het zo dat er ten alle tijden op kantoor voldoende BHV’ers aanwezig moeten zijn waarbij je bij het creëren van een planning rekening moet houden met ziekteverzuim en vakanties van jouw BHV’ers.

Is het belangrijk om een herhalingscursus in te plannen?

Iemand die een BHV-Cursus heeft gevolgd, of in andere woorden een BHV’er is, zal ook geregeld een herhalingscursus moeten volgen om de veiligheid van jouw bedrijf te kunnen waarborgen. Als een BHV’er dit niet doet, dan zit er een mogelijkheid in dat de vaardigheden die hij/zij heeft opgebouwd verleerd worden. Een BHV-herhalingscursus is niet verplicht, maar na 1 jaar is het eerder behaalde BHV-certificaat niet meer geldig, waardoor het wel aan te raden is om een herhalingscursus te volgen. Bij Livis kan je het ene jaar een herhaling van de E-learning volgen en het jaar erop de herhaling van de praktijktraining.



Krijg je een certificaat na aanvang van een BHV-Cursus?

Als je een BHV-Cursus bij Livis hebt afgerond krijg je een certificaat. Dit certificaat is persoonsgebonden en voldoet daarnaast aan alle eindtermen van het NIBHV (Nederlandse Instituut Bedrijfshulpverlening), het Oranje Kruis en de richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad en NEN 4000. Al onze cursussen worden verzorgd door speciaal geschoolde BHV-instructeurs die getraind zijn om jouw op een interactieve manier meer kennis mee te geven en zelfverzekerder te laten handelen in geval van nood.

Welke BHV-Cursussen zijn er bij Livis te volgen?

Bij Livis kan je twee verschillende BHV-cursussen volgen. Wij bieden een erkende BHV-cursus aan waarbij je leert om acuut levensreddend te handelen en waarbij je kennis opdoet over brandbestrijding, reanimatie en ontruiming. Daarnaast bieden we ook een BHV- en EHBO-cursus voor Baby’s en Kinderen aan speciaal gericht op de kinderopvang. In deze cursus gebruiken we de bekende ABCDE-Methode, die de cursisten een gestructureerde aanpak leren.

Wil je graag meer weten over onze BHV-cursussen? Neem dan een kijkje op onze website. Meld je vandaag nog aan om alvast met het online gedeelte van deze cursussen te kunnen starten. De praktijklessen kunnen nog een jaar na aankoop ingepland worden.