5 vaak voorkomende ongelukjes in huis

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO EHBO Cursus
Leestijd: 3 min

Een gekneusde voet, een brandwond, vergiftiging, per ongeluk in je vinger snijden of verslikking: een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Deze blog gaat in op 5 vaak voorkomende ongelukjes die in en rondom het huis kunnen gebeuren. Lees je mee?

Ongelukken in en rondom het huis 

Het kan zomaar gebeuren dat je iets bent vergeten uit te zetten, dat je per ongeluk op iets scherps bent gaan staan of dat je kind zijn of haar handje op iets warms heeft gelegd. Ongelukjes in huis horen er soms bij. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hieronder gaan we in op 5 vaak voorkomende ongelukjes in huis.

Gekneusde voet

Een kneuzing kan erg pijnlijk zijn en kan op veel verschillende plekken in je lichaam voorkomen: een gekneusde voet, een gekneusde enkel of een gekneusde teen. Hoe herken je een kneuzing en hoe kan je hier het beste mee omgaan? Je herkent een kneuzing vaak aan pijn in bijvoorbeeld de gekneusde voet waarbij er ook een zwelling of stijfheid kan ontstaan. Daarnaast hoef je ook niet te schrikken als de kneuzing voor een blauwe verkleuring van de huid zorgt.

Je kunt een kneuzing het best behandelen door direct de plek van de kneuzing te koelen. Dit kun je doen door de kneuzing 10 tot 20 minuten onder een koude kraan te houden of er ijs of een coldpack op te leggen. Daarna kun je (als het slachtoffer het fijn vindt) een steunverband aanleggen. Voor de genezing is het goed om te blijven bewegen, maar ga niet over de pijngrens heen. Houd in je achterhoofd dat als er na 48 uur nog geen verbetering heeft plaatsgevonden, je naar de huisarts moet gaan om een breuk uit te sluiten.

Brandwonden

Heeft jouw kind per ongeluk zijn handje op iets warms gelegd of heb je je verbrand aan een hete pan? Wat kan je het beste doen als er een brandblaar op de huid is gevormd?

Een brandblaar is een tweedegraads verbranding op de huid. Het is een blaasje waarin zich vocht vormt tussen de opperhuid en de lederhuid. Dit komt voor nadat de huid in aanraking is geweest met een hittebron, warme vloeistof of juist een extreem koude vloeistof. Het is niet verstandig om een brandblaar door te prikken met een naald. Wil je weten wat je het beste wel kunt doen bij een brandblaar? Lees er dan meer over in dit artikel over brandblaren.

Vergiftiging

Er zijn verschillende manieren waarop iemand vergiftigd kan raken. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Je kan vergiftigd raken via de luchtwegen door het inademen van giftige gassen. Je kan ook vergiftigd raken door iets giftigs door te slikken of doordat er iets giftigs op de huid terecht is gekomen. Weet jij wat je moet doen in geval van vergiftiging?

Verslikken

Iedereen heeft zich wel eens verslikt, in een hap eten of als je een te grote slok water neemt. Een aantal keer goed kuchen en de meeste mensen komen er goed vanaf. Hoe kan je de kans op verslikken bij kinderen verkleinen?

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voedsel in kleine stukjes snijdt en jouw kind kleine hapjes aanbiedt. Leer jouw kind om niet te praten met een volle mond en zorg ervoor dat je kind goed zijn eten kauwt en hier ook de tijd voor neemt. Rechtop aan tafel zitten kan ook zeker helpen, net zoals het eten in een rustige omgeving waar er weinig afleiding is.

Snijwonden

Snijwonden zijn pijnlijke, scherpe, en soms diepe en duidelijk begrensde huidwonden. Soms is de snijwond zo diep dat de wondranden kunnen wijken. Een snijwond kan een huidwond of een bloeding zijn. Het verschil tussen een huidwond en een bloeding is dat een huidwond vanzelf zal stoppen met bloeden en een bloeding niet.

Een huidwond kan je zelf behandelen, maar voor een bloeding moet je professionele hulp inschakelen. Voordat je actie onderneemt is het belangrijk om een inschatting te maken of het een huidwond of een bloeding is. Lees hier meer over het behandelen van snijwonden.


Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond. Weet jij wat je moet doen? Meer dan 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars vergoed een EHBO-cursus van Livis. Doe de vergoedingscheck om te zien of dit ook voor jou geldt.