De 5 meest voorkomende ongelukjes in huis

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO EHBO Cursus
Leestijd: 3 min

Een gekneusde voet, een brandwond, ergens in verslikken, per ongeluk in je vinger snijden of verwond raken tijdens het klussen; een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Deze blog gaat in op de top 5 vaak voorkomende ongelukjes die in en rondom het huis kunnen voorkomen.

Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje

Het kan zomaar gebeuren dat je iets bent vergeten uit te zetten, dat je per ongelijk op iets scherps bent gaan staan of dat je kind zijn of haar handje op iets warms heeft gelegd. Ongelukjes in huis horen er soms bij. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hieronder gaan we in op 5 vaak voorkomende ongelukjes in huis.

1. Gekneusde Voet

Een kneuzing kan erg pijnlijk zijn en kan op veel verschillende plekken in je lichaam voorkomen. Van een gekneusde voet, een gekneusde enkel of zelfs een gekneusde teen. Hoe herken je een kneuzing en hoe kan je hier het beste mee omgaan? Je herkent een kneuzing vaak aan pijn in bijvoorbeeld de gekneusde voet waarbij er ook een zwelling of stijfheid kan ontstaan. Daarnaast hoef je ook niet te schrikken als de kneuzing voor een blauwe verkleuring van de huid zorgt.

Je kunt een kneuzing het best behandelen door direct de plek van de kneuzing te koelen. Dit kun je doen door de kneuzing 15 minuten onder een koude kraan te houden of er ijs of een coldpack op te leggen. Daarna kun je het beste een drukverband aanleggen op de plek waar de kneuzing heeft plaatsgevonden. Hierna is het belangrijk om bijvoorbeeld de gekneusde voet omhoog te leggen en deze rust te geven. Houdt in je achterhoofd dat als er na 24 uur nog geen verbetering heeft plaatsgevonden, je naar de huisarts moet gaan om een breuk uit te sluiten.

2. Brandblaren

Heeft jouw kind per ongeluk zijn handje op iets warms gelegd of ben jij misschien zelf wel tegen een hete kachel aangelopen? Wat kan je nou het beste doen als er een brandblaar op de huid is gevormd?

Een brandblaar is een tweedegraads verbranding op de huid. Het is een blaasje waarin zich vocht vormt tussen de opperhuid en de lederhuid. Dit komt voor nadat de huid in aanraking is gekomen met een hittebron, warme vloeistof of juist een extreem koude vloeistof. Het is niet verstandig om een brandblaar door te prikken met een naald. Wil je weten wat je het beste wel kunt doen bij een brandblaar? Lees er dan meer over in dit artikel over brandblaren.

3. Klussen in huis

Het is weer tijd voor een vernieuwde achtertuin, of misschien heb je wel het plan om thuis aan de slag te gaan om zelf een mooie nieuwe keuken te maken. Klussen in huis kan erg leuk zijn, maar een ongeluk tijdens het klussen kan in een klein hoekje zitten. Hoe kan je de meest voorkomende ongelukjes in huis tijdens het klussen het beste voorkomen?

Als je gaat klussen in huis is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je losse snoeren oprolt, scherpe voorwerpen veilig opbergt en chemische middelen opbergt als je ze niet meer gebruikt. Het is belangrijk voor jouw eigen veiligheid en de veiligheid van de mensen in jouw nabije omgeving dat je tijdens het klussen er alles aan doet om de veiligheid te waarborgen. 

4. Verslikken

Iedereen heeft zich wel eens verslikt, in een hap eten of als je een te grote slok water neemt. Een aantal keer goed kuchen, en de meeste mensen komen er goed vanaf. Hoe kan je de kans kleiner maken dat jouw kinderen zich niet verslikken in hun eten of drinken?

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voedsel in kleine stukjes snijdt en jouw kind kleine hapjes aanbiedt. Leer jouw kind om niet te praten met een volle mond en zorg ervoor dat je kind goed zijn eten kauwt en hier ook de tijd voor neemt. Rechtop aan tafel zitten kan ook zeker helpen, net zoals het dineren in een rustige ruimte waar er weinig afleiding is.

5. Snijwonden

Oh nee, je hebt je in je vinger gesneden. Snijwonden zijn pijnlijke, scherpe, soms diepe wonden die gepaard kunnen gaan met veel bloedverlies. Het is bij een snijwond altijd erg belangrijk om jezelf eerst af te vragen of je zelf de wond wilt behandelen, als de wond bijvoorbeeld niet heel erg diep is. Als de wond wel behoorlijk diep is, is het verstandig om een professional te benaderen.


Als je zelf de wond gaat behandelen, kun je de wond het beste afspoelen met lauw water, dan kun je de wond drogen en afdekken met een pleister of steriel gaasje. Mocht je wond echt een stukje dieper zijn, spoel de wond dan NIET schoon. 

Wat te doen bij brandwonden, bloedingen en verstikking? Bij onze Online Cursus voor eerste hulp aan kinderen komen deze onderwerpen naar voren! Schrijf je vandaag nog in voor deze cursus.