EHBO in tijden van corona: waar moet je op letten?

Categorie:
EHBO
Tags:
EHBO Eerste Hulp Reanimatie AED
Leestijd: 3 min

Nu Nederland is getroffen door het corona-virus (COVID-19), vragen veel hulpverleners zich af wat wel en niet wordt geadviseerd met betrekking tot de hulpverlening. We hebben hieronder de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Reanimatie en corona 

Luister en voel niet of iemand nog ademt, maar kijk alleen. Raak het hoofd van het slachtoffer niet aan en bel meteen 112. De meldkamer zal je vertellen wat je het beste kan doen op basis van aangepaste maatregelen. 

Bij een slachtoffer zonder COVID-19 besmetting: 

# Geef geen mond-op-mond beademing 
# Geef wel borstcompressies 
# Sluit wel een AED aan 

Bij een slachtoffer met een vermoeden van een COVID-19 besmetting: 

# Geef geen mond-op-mond beademing 
# Geef geen borstcompressies
# Sluit wel een AED aan

Reanimeer niet wanneer: 

# Je je ziek voelt of wanneer iemand binnen je gezin ziek is. 
# Je behoort tot de risicogroep.

Kinderen:

Het reanimeren van kinderen tot de puberteit is niet veranderd. Bij kinderen geldt een beperkt risico op besmetting waardoor zij wel mond-op-mond beademd mogen worden. Probeer om zelf in te schatten of het kind in de puberteit is of niet. 

Houd verder rekening met het volgende: 

# Bij het slachtoffer mogen maximaal twee hulpverleners (inclusief hulpdiensten) zijn. Andere mensen staan op minimaal 1,5 meter afstand van het slachtoffer en van elkaar. 
# Pocketmasks, Kiss of Lifes en andere beschermingsmiddelen bij mond-op-mond beademing beschermen je niet tegen besmetting met het virus. Gebruik deze middelen daarom niet. 
# Desinfecteer je handen en polsen zo snel mogelijk bij de ambulance. 
# Heb je gereanimeerd en krijg je in de weken na de reanimatie klachten die mogelijk kunnen duiden op het corona-virus? Neem contact op met de huisarts en volg de richtlijnen van het RIVM op. 
# Ambulancepersoneel draagt altijd beschermende kleding tijdens een reanimatie. Dit betekent niet dat het slachtoffer ook daadwerkelijk besmet is. 

Tips: algemene hulpverlening en corona 

# Was je handen wanneer mogelijk, zowel voor als na fysiek contact.
# Draag tijdens het verlenen van hulp zoveel mogelijk beschermende handschoenen. Niet alleen voor het slachtoffer, maar ook om jezelf te beschermen.
# Benader het slachtoffer niet binnen anderhalve meter als dit niet noodzakelijk is. Verleen hulp op afstand en geef het slachtoffer aanwijzingen waarmee hij of zij zichzelf kan helpen. Bel 112 wanneer dit nodig is of wanneer je twijfelt over de situatie. Is het wel noodzakelijk om binnen anderhalve meter van het slachtoffer te komen? Beperk je dan alleen tot de levensreddende handelingen. 

Bron: hartslag.nu

Bron: Nederlandse Reanimatie Raad