Wanneer niet blussen met water

Categorie:
Brand
Tags:
Brand Blussen Water
Leestijd: 2 min

Als een brand uitbreekt in films zie je de brandweer altijd met water spuiten. Water staat ook bekend als een efficiënt en goedkoop blusmiddel. Water doet de temperatuur van het vuur dalen en duwt het zuurstof weg. Toch zijn er meer dan genoeg situaties te bedenken waarbij het niet verstandig is om een vuur met water te blussen.

Brand en elektriciteit

Stel dat er brand in een meterkast uitbreekt. Iedereen weet dat water en elektriciteit niet samengaat. Water geleidt elektriciteit. Daarom mag een brand die is ontstaan vanuit een meterkast of een elektrische installatie niet geblust worden met water. Het gevaar om onder stroom te staan is erg groot.

Alleen hoe moet je dan een brand blussen? In dit soort situaties wordt bijvoorbeeld blusgas gebruikt. Dit gas is koolstofdioxide (CO2). CO2 duwt net als water de zuurstof weg en koelt het vuur snel af (tot -80° C).

Brand en chemische stoffen

Chemische stoffen kunnen enorm heftig reageren met water. Een stof kan zelfs meteen tot ontploffing komen als het in aanraking komt met water. Mocht een brand uitbreken in een laboratorium of in de les Scheikunde op een middelbare school? Laat het water staan.

Voor het bestrijden van een brand met chemische stoffen in de buurt is er bluspoeder. Bluspoeder vertraagt de chemische reactie, waardoor ook de brand vertraagd.

Brandjes leren blussen?

Volg een BHV-cursus via Livis en weet wat je moet doen in noodsituaties! Leer gebouwen ontruimen, brandjes blussen en eerste hulp te verlenen in geval van nood.