Wat te doen bij krentenbaard?

Categorie:
Kinderziekten
Tags:
Tips Kinderen Kinderziekten Krentenbaard
Leestijd: 3 min

Krentenbaard is een besmettelijke ontsteking van de huid. Deze ontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie. Meestal gaat het om de stafylokok bacterie. De infectie is het meest besmettelijk 1 tot 3 dagen na de besmetting. De tijd tussen besmet raken en het krijgen van bultjes en blaasjes is 4 tot 14 dagen. Wil je weten wat jij kunt doen tegen krentenbaard? Lees snel onderstaande tips. 

Wat zijn de klachten bij krentenbaard?

Rode vlekken en bultjes rond de neus of de mond zijn één van de meest voorkomende klachten. De bultjes zijn vaak gevuld met gelig vocht en bij het openen van de bultjes ontstaan vaak geel/bruine korstjes. Wil je dat de plekken zich niet uitbreiden naar andere plekken op de huid, jeuk dan niet te veel. Doordat het heel besmettelijk is, kunnen de plekken zich snel uitbreiden naar andere plekken op de huid. 

Hoe kun je krentenbaard behandelen? 

# Het is belangrijk om de wondjes met rust te laten. Krab niet en houd de nagels schoon en kort.
# Was je handen met regelmaat en gebruik hierbij gewone zeep. Droog je handen daarna altijd goed af.
# Was je lichaam één keer per dag met zeep. Pak bij elke wasbeurt een nieuwe handdoek om besmetting bij jezelf en een ander te voorkomen. 
# Naast persoonlijke verzorging is het ook belangrijk dat je huis spic en span is. Reinig de dingen die je het meest aanraakt zoals deurkrukken, trapleuningen, pennen etc. 

Hoe wordt krentenbaard overgedragen? 

Het vocht dat in de blaasjes zit is erg besmettelijk. Zodra deze druppeltjes ingeademd worden kan er een besmetting plaatsvinden. Door er aan te zitten komt de bacterie op de handen. Door een ander aan te raken kan de besmetting worden overgedragen.

 

Komt krentenbaard ook voor bij volwassenen? 

Kinderen jonger dan 12 jaar hebben de meeste kans op krentenbaard. Hoewel kinderen de grootste kanshebbers zijn, komt het ook voor bij volwassenen. Het komt vaak voor op momenten dat er al een huidbeschadiging heeft opgetreden zoals waterpokken of eczeem. De grootste piek van krentenbaard vindt plaats in de zomer.

Moet je met krentenbaard naar de huisarts toe?

De meeste gevallen van krentenbaard gaan binnen één tot drie weken weer over. Zodra de eerste verschijnselen van krentenbaard zich aandienen is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Deze kan antibiotica in de vorm van tabletten of een crème voorschrijven ter bestrijding. Zo ben je snel weer van die vervelende jeuk en wonden af. 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Boek nu jouw EHBO-cursus en leer zelfverzekerd handelen in geval van nood. Wist je dat 80% van de Nederlandse zorgverzekeraars een EHBO-cursus van Livis vergoedt? Check hier jouw voordeel.